LIBRARY

Handigheidjes

Informatie

Gratis downloads

& meer! 

REFLUX

Stel je voor: je drinkt dagelijks een keer of acht het pure accuzuur uit je auto. Dat is best zuur en ook niet zo lekker. Stel je daarbij ook voor dat de binnenkant van je slokdarm allerlei wondjes heeft, waar het zuur nog even extra inbrandt. Je kunt niet praten en niemand lijkt te begrijpen waarom je zo moeilijk doet. Je wordt alleen steeds weer plat neergelegd, waarbij alles nog eens makkelijker omhoog stroomt en meer zeer doet. Vreemd? Dit is precies wat een baby met ernstige reflux ervaart. Maagzuur heeft namelijk dezelfde ph-waarde (zuurtegraad) als accuzuur (uit je auto), en is dus net zo zuur en bijtend.

Reflux is een vaak voorkomend probleem bij baby’s. In Amerika worden jaarlijks acht miljoen baby’s geboren. Hiervan heeft 85% reflux in onschuldige vorm (spugen) gedurende de eerste weken van het leventje. Bij 50% van deze ukjes is er reflux in minder onschuldige vorm.  60-70% van deze baby’s ontwikkelt klinische reflux op de leeftijd van 3-4 maanden. Ernstige reflux komt voor bij ongeveer 8% van de baby’s. In Nederland ontbreken de cijfers, maar feit is wel dat er steeds meer baby’s last hebben van reflux (of dat dit steeds vaker wordt gediagnostiseerd).

Reflux is simpelweg het terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm. Veel baby’s hebben dit en vaak is er niets aan de hand. Je krijgt simpelweg ‘mondjes terug’ en je baby is meestal content. Deze vorm van reflux wordt gastro-oesophageal reflux (GOR) genoemd. Er is wel wat aan de hand als je baby last heeft van de reflux. Ofwel van gastro-oesophageal reflux disease (GORD). Bij baby’s is de oorzaak bijna altijd de onvolgroeidheid van de tweede spierkring in de maag (de LES). Reflux wordt wel verward met darmkrampjes. Dat is niet verwonderlijk, want de symptomen komen ook deels overeen. Daarbij zijn darmkrampjes een stuk bekender dan reflux. Een baby met de symptomen zal dan eerder met darmkrampjes dan met reflux worden gediagnostiseerd. Het lijkt dus deels op elkaar. Maar het grote verschil is dat darmkrampjes relatief onschuldig zijn en reflux serieus pijn doet bij je baby.

Reflux wordt helaas niet altijd even snel gediagnostiseerd of serieus genomen. Dat is heel zielig voor het ukje, die continu pijn heeft en het steeds slechter zal doen. Het is ook zielig voor de ouders en mama in het bijzonder omdat zij vaak de hoofdverzorgster is in de eerste maanden. Vermoeidheid, stress, zorgen…het kan heel erg zwaar zijn. Heb je het idee dat je baby reflux heeft? Volg je gevoel. De kinderarts is de beste plek in dit geval, ook als je eerder te horen hebt gekregen dat je baby ‘gewoon’ krampjes heeft of als er niets aan de hand zou zijn. Als je gevoel zegt dat er iets niet klopt, dan ga je door totdat dingen zijn uitgesloten of gevonden! Mothers know best.

REFLUX - SOORTEN

Een baby met reflux kan ook een contente baby zijn. In dat geval is de reflux eerder een wasprobleem. In de meeste gevallen geeft reflux echter behoorlijke klachten. Maar het kan moeilijk zijn de vinger letterlijk op de zere plek te leggen. Reflux wordt in de meeste gevallen altijd in een adem genoemd met spugen. Baby’s die veel spugen of zelf projectiel braken kunnen alleen reflux hebben. Dat is tegelijkertijd het grootste misverstand rondom baby’s en reflux. Er zijn namelijk verschillende soorten reflux en spugen kan een symptoom zijn. Maar bij verborgen reflux zal je baby niet of amper spugen en wordt er ook minder snel aan reflux gedacht. Terwijl dit een van de pijnlijkste vormen van reflux is.

Er zijn twee soorten reflux:

 1. De gewone reflux. Hierbij spuugt je uk veel en wat eruit komt is vaak al verzuurt.
 2. Verborgen reflux Deze ukjes spugen niet. De maaginhoud komt wel omhoog, maar zakt weer terug. De verzuurde melk komt hierdoor in de slokdarm en tast deze aan. Het geeft een branderig gevoel (met huilen tot gevolg).

Deze soorten vertalen zich in een vijftal typen refluxbaby’s. Deze zijn weergegeven in onderstaande model
(© Stephanie Lampe):

 • De Gelukkige Baby heeft geen problemen.
 • De Gelukkige Spuger spuugt veel, maar er is eigenlijk alleen een wasprobleem.
 • De Ongelukkige Spuger spuugt veel en is ook erg onrustig: deze baby heeft gewone reflux.
 • De Wisselende Refluxbaby spuugt redelijk en is ook wisselend onrustig. Tijdens en na de voeding speelt ‘t zuur op.
 • De Stiekeme refluxbaby heeft dubbel last van zijn zuur en de grootste kans om lang ongediagnosticeerd te blijven. DIt is verborgen reflux.

De Ongelukkige Spuger, de Wisselende Refluxbaby en de Stiekeme Refluxbaby hebben behandeling en vaak medicatie nodig.

REFLUX SYMPTOMEN

Een baby met reflux is heel erg onrustig. Vooral tijdens en na de voeding. Hij schreeuwt het uit en is ontroostbaar. HIj slaapt slecht, wil niet liggen (alleen op jou) en als hij slaapt zal hij veelal schreeuwend en plots weer wakker worden na een kort slaapje. De dagen en nachten zijn beroerd en het lijkt steeds erger te worden.

 

 
Symptomen van reflux

 • Je baby is geïrriteerd, onrustig, huilt veel en is daarbij ontroostbaar;
 • Je baby slaapt slecht, word vaak snel weer wakker, vaak direct huilend;
 • Je baby heeft vaak de hik;
 • Veel slikken, “stik geluiden”, rochelen, hees zijn, vaak hoesten;
 • Zwaar ademen;
 • Oorontstekingen;
 • Weigeren te drinken of slechts kort drinken of juist continu om voedingen vragen;
 • Overmatig kwijlen en/of spugen;
 • Je baby doet zijn vuistje of vingertjes in het mondje, alsof hij zichzelf wil laten kokhalzen;
 • Achterblijvende groei;
 • Zuur ruiken, vooral uit het mondje;
 • Overstrekken en hoofdje naar achteren trekken;
 • Moeizaam drinken: snel weer loslaten en weer happen, beentjes optrekken, hoofdje naar achteren trekken, verstijven of schreeuwen tijdens de voeding.

Niet alle baby’s met deze symptomen hebben reflux en niet alle refluxbaby’s hebben alle symptomen. Net als dat niet alle baby’s met reflux er last van hebben.

Zie ook het Symptomenschema

REFLUX OPLOSSINGEN

Reflux is niet te genezen. Maar, jonge kinderen kunnen er wel overheen groeien. Gelukkig gebeurt dat heel vaak. Er zijn verschillende behandelingen voor baby’s met reflux:

 • De belangrijkste heler, eigenlijk voor alles, is tijd. Onderzoeken en praktijk geven eenduidig aan dat de meeste ukjes rond de eerste verjaardag reflux-vrij zijn. Ze groeien er simpelweg overheen.
 • Algemene adviezen als rechtop voeden, vaker voeden en slapen op een lichte helling. Dit is vaak de eerste stap.
 • Geef je borstvoeding? Kijk dan samen met een lactatiekundige naar je aanlegtechniek. Dit, samen met overtollige melkproductie kan ook refluxklachten geven.
 • Laat dan ook het tongriempje of lipbandje even bekijken: een te kort riempje is een van de oorzaken van reflux.
 • Hypo-allergene melk of een allergeen dieet voor de borstvoedende mama. Soms is reflux namelijk een symptoom van een allergie of intolerantie. Soms gaan reflux en een allergie hand in hand. Sommige baby’s doen het daarom ‘ineens’ beter op hypo-allergene melk.
 • Geef het buikje even wat hulp met probiotica.
 • Medicatie om de aanmaak van maagzuur te remmen of te blokkeren en zo de reflux bij de bron aan te pakken. De meest gebruikte / voorgeschreven medicatie is Losec, Zantac of Nexium (verminderen aanmaak maagzuur), eventueel in combinatie met Motillium om de maag sneller te ledigen. Doe dit als laatste stap, er kleven namelijk wel nadelen aan deze medicijnen.
 • Een operatie als er sprake is van een medisch afwijken, zoals een defect maagklepje (dit komt echt niet vaak voor!).

Niet elke baby met reflux heeft behandeling nodig. Is je baby bijvoorbeeld een happy spitter, dan is reflux eigenlijk meer een wasprobleem en voegen onderzoeken en medicijnen minder toe dan een goede wasmachine. Het hangt er dus zeer van af welke vorm van reflux je baby heeft en in hoeverre hij er last van heeft. Daarom is het zo belangrijk de diagnose door een arts te laten doen. Wat de behandeling ook is, het is erop gericht de pijn te verzachten. Het kan nooit reflux helemaal wegnemen, tenzij het wordt veroorzaakt door een duidelijk medisch afwijken, zoals een maagklepje dat niet goed functioneert. Iedere behandeling gaat ook stap-voor-stap. En dat is goed, want dan kun je precies zien wat werkt en waarom. Het is simpelweg soms een kwestie van proberen, van trial & error.

Tips & Tricks

 • Zet het bedje schuin
 • Draag je baby veel
 • Rechtop voeden
 • Vaker voeden
 • Rustig laten drinken
 • Let op met bijvoeding: start niet voor zes maanden en pas op met ‘zuur’ fruit.
 • Rust, regelmaat en inbakeren
 • Losse kleertjes

Johannesbroodpitmeel
Het indikken van de voeding met Johannesbroodpitmeel (Nutrix) wordt vaak als hulpmiddel genoemd. Het is echter beter dit niet te doen. In de eerste plaats is niet bewezen dat indikken helpt. Verder kan het zwaarder op de maag liggen en zo meer klachten veroorzaken. Ook zal je baby -als hij al slecht drinkt- minder voedingsstoffen binnenkrijgen. De verdikking voegt namelijk niets toe en zorgt eerder voor een vol gevoel.

Onder behandeling?
Als je baby medicatie tegen reflux krijgt voorgeschreven, wees er dan op bedacht dat dosering en timing ervan van belang zijn. De medicatie geef je voor een voeding. De dosering is afgestemd op het lichaamsgewicht, de arts schrijft voor hoeveel je baby zou moeten nemen en past dit bij een volgend consult eventueel aan. Echter, jonge baby’s groeien razendsnel, soms wel een kilo per maand. Vervolgafspraken worden 4-6 wekelijks gemaakt. Zo kan het gebeuren dat je baby het initieel goed doet op de medicatie, maar tegen de tijd van het vervolgconsult weer onrustig is. Beter is vroeg aan de bel te trekken als je de onrust weer ziet toenemen.

 

Geen reflux maar krampjes of meer regelmaat?
Heb je medisch advies ingewonnen, vermoed je reflux, maar kreeg je de diagnose ‘darmkrampjes’ of het advies om meer regelmaat toe te passen en eventueel te gaan inbakeren? Is je baby ondertussen heel erg onrustig? Laat je dan niet van het kastje naar de muur sturen. Je mamagevoel klopt bijna altijd. Vraag om een andere arts of vraag specifiek wat je wilt. Als inbakeren en regelmaat niet aanslaan, als hypo-allergene melk of een dieet geen zoden aan de dijk zetten en als je baby enkele van de symptomen voor reflux vertoont: ga door tot je gehoord wordt!

 

MEER WETEN?

Meer weten?

Het nieuwe, geheel herziene (én enige Nederlandse) Refluxboek geeft je alle handvatten en informatie die je nodig hebt. 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.