Vraag en aanbod: alleen voor borstbaby’s?

flesvoeding ritme rust Jul 16, 2020

Iemand heeft ooit bedacht dat een flesgevoede baby een voedingsschema nodig heeft. Waar de borstbaby prima in staat is om zijn voeding zelf te regelen en vraag en aanbod het devies is, lijkt de flesbaby dit allemaal niet te kunnen en moet je hem echt om de zoveel uur een volle fles aanbieden. Why?

Kan deze baby dan ineens niet meer aanvoelen of zijn buikje vol zit? Kan deze baby niet net wat meer trek hebben in de middag omdat zijn ochtend een beetje energievretend was? Kan deze baby niet de ene dag net wat minder trek hebben dan de andere dag?

Juist het strakke voeden maakt dat hongersignalen of juist het verzadigingsgevoel genegeerd worden. Juist dit strakke voeden maakt dat bijvoorbeeld een baby met reflux zijn quotum niet haalt: die flesjes gaan niet leeg, de twijfel begint. Weer voeden of niet? Of zo’n flesje gaat juist flink leeg en deze baby wordt verward met de hongerige baby. Daar komen de papjes en verdikkingen, gevoelige buikjes plegen muiterij en de onrust neemt toe. Juist de onrustige baby wil niet een sloot melk tegelijk krijgen, om zijn buik te belasten en zijn ouders stress te bezorgen. Regelmatig kleine flesjes geven, kijken naar zijn signalen, dat geeft meer rust. Zolang baby zijn voeding niet in een moordtempo tot zich neemt, maar er ook geen zeeën van tijd voor neemt, komt zijn drinkbehoefte vanzelf tevoorschijn en samen met zijn groei weet je of hij het zelf kan regelen. Ga niet alleen van baby’s gewicht uit, zijn leeftijd is minstens zo belangrijk. De meeste baby’s, de onrustige voorop, doen het beter op vraag. Maak de flesjes klaar volgens de instructies op de verpakking, maar laat baby de hoeveelheid per fles (en zo het aantal flesjes) bepalen. Met je gezonde verstand voorop: want ienieminieflesjes die iedere twee uur worden gedronken, maken natuurlijk niet die fijne en rustige voedingen.

Niet alleen is dit voor baby fijner (jij vindt het immers ook niet fijn om een vijfgangenmenu te nuttigen als je niet zoveel trekt hebt), ook geeft dit meer rust en ruimte.

  • Laat je baby zelf bepalen hoeveel hij drinkt. Maakt dit je onzeker? Houd het dan bij. Je zult zien dat als je alles bij elkaar optelt en dan naar meerdere dagen kijkt, het vaak wel klopt. Natuurlijk houd je je wel aan de maximale aangegeven daghoeveelheid per leeftijd / gewicht.
  • Meng flesjes niet met water, het stilt geen honger en zorgt alleen maar dat je meer geeft met minder (het is immers verdund).
  • Vraag en aanbod brengen je naar een persoonlijke behoefte, leer je baby kennen. Dan weet je ook wanneer hij meestal meer of minder drinkt.
  • Overdrijf ook weer niet: net zomin als grote pauzes en grote flessen niet werken, zo werken mini pauzes en mini flessen ook niet.
  • Drinkt je kleintje altijd heel weinig, valt hij er altijd op in slaap, voed je iets van iedere twee uur? Dan wil je advies inwinnen. Waar borstbaby’s bij een lactatiekundige terecht kunnen, kunnen babycoaches bij de flesbaby van dienst zijn. Maar er zijn ook lactatiekundigen die ook verpleegkundigen zijn en beide kunnen doen. Als slapen ook een probleem is, kan de droomritmecoach je hier ook mee helpen (natuurlijk tot op zekere hoogte, slaapcoaches kijken naar de combinatie voeding en slaap en je voedingsritme).