Baby in een ritme: welke van de 5? (slaapspecial d2)

ritme slaap 0-6 maanden slaap 6-12 maanden May 17, 2018

Baby in een (droom)ritme…Dat lijkt toch heel simpel op slaapje op en slaapje af op een manier dat er goed wordt geslapen en je weet waar je aan toe bent? Yep, dat is de uitkomst. Maar wist je dat om te slapen een kleintje maar liefst 5 ritmes actief kan hebben in dat kleine lijfje? Kan omdat sommige ritmes nog ‘geïnstalleerd’ moeten worden. En vaak zijn dat ook weer de leeftijden waarop iets ineens wel kan (zoals doorslapen) of helemaal niet meer (Zoals slapend neerleggen). De wondere wereld van de slaap, een tipje van sluier:

Slaapritmes

  • Homeostatisch proces: er wordt een geleidelijke drang opgebouwd om te gaan slapen. Opgelost door slaap, maar het wordt een slaapschuld bij te weinig slaap. Voor een baby is dit iedere wakkertijd en ieder slaapje.
  • Circadiaans ritme: Omdat we niet altijd kunnen slapen wanneer we hiertoe een drang voelen, heeft het lichaam een eigen klok van circa 24 uur. Dat ritme geeft het lichaam een signaal om wakker te blijven. Het werkt dus precies tegenovergesteld aan het homeostatisch proces.
  • Dag- en nachtritme: dit ritme hangt nauw samen met het circadiaans ritme. Is het donker, dan sturen slimme zenuwcellen een signaal om melatonine aan te maken, het slaaphormoon. Maar dat gebeurt weer niet als het overdag donker wordt, bijvoorbeeld door de ogen te sluiten. Het is dus een slim systeem.
  • Lichaamstemperatuur en hormonen: slapen is een spel der hormonen. In het vorige deel van deze special lees je er meer over.
  • Ultradiane ritme: Binnen het grote klokwerk van het 24-uurs ritme bevindt zich nog een klein slaapradartje: het ultradiane ritme. Gedurende 24 uren doorlopen we ongeveer 16 cycli van anderhalf uur. Aan het begin zit je vol energie, aan het einde ben je moe. Ga je toch door, dan gaan de hormonen aan het werk en verliest de moeheid het van het circadiaans ritme en het spel der hormonen.

Is dat alles? Nup…Want een baby slaapt in slaapcycli (iedereen trouwens). En dat maakt lange of korte slaapjes en…doorslapen. Het volgende deel gaat daar verder op in.

 

Cover 3D Droomritme_burned (1)

Hoe het allemaal precies werkt: dat lees je in Baby in een droomritme