Baby’s slapen beter bij minder straling

ontwikkeling slaap 0-6 maanden slaap 6-12 maanden slapen May 17, 2018
In 2013 al speurde ik de King +Jugend beurs (de internationale baby- en kinderbeurs) af op zoek naar babyfoons met minder of zelfs zonder straling. Want juist die tere kleine schedeltjes zijn zo verschrikkelijk gevoelig voor straling, wist ik. En ik had er als hooggevoelig persoontje zelf ook belang bij, want van wifi en dect werd ik zelf ook wat ongedurig. Dat die straling gewoon niet gezond is, voelde ik in lijf en leden. Er werd een beetje om gelachen in Nederland. Daarom zocht ik mijn heil  in het buitenland. Juist daar zijn ze er al langere tijd serieus mee bezig: de straling die DECT, WiFi en alles zonder een stekker of met microgolven afgeeft.
 
Straling is niet zo gezond namelijk. 
 
Het is al de reden waarom mijn laptop altijd op een tafel staat. Mijn voetjes zonder schoenen gegrond aan de vloer. Iedere kamer een zoutlamp heeft in het formaat ‘big’. Ik werk met zuiverende zouten en steentjes. Een mobiel nooit mijn slaapkamer ziet, mijn dochter het niet op haar nachtkastje mag leggen (verbieden van een mobiel bij een puber staat zo’n beetje gelijk aan kindermishandeling). De wifi heb ik nodig, maar liever zou ik een ouderwetse kabel in mijn laptop duwen. En zet ik de wifi in huis uit, zie ik nog een stuk of zeven andere netwerken om mij heen dansen, van de buren. Kom je van straling af? Nee. Maar minder is altijd beter. Zo blijkt nu ook uit alle commotie deze week omtrent dit onderwerp. Beter laat dan nooit… Wat er aan de hand is heeft de website Nieuwetijds Kind al in prachtig proza vertaald, je leest het op die website. 
 

De babyfoon: de magnetron naast je baby

Verrassend: ipads, laptops, televisies, telefoons passeren de revue. Maar nergens een woord gerept over de babyfoon met DECT of Wifi. Terwijl juist het schedeltje van de baby het allerdunste is!

Voor een goede slaaphygiëne : geen mobiel in de slaapkamer, wifi lekker uit, koop wat zoutlampen. Laat die telefoon eens liggen (ook goed om andere redenen). En voor je mini-ukje geen telefoonapp-webcam als babyfoon en ook geen wifi-babyfoon of normale DECT. Want wifi geeft straling, DECT is nog erger. 

De mate waarin de straling wordt afgegeven hangt namelijk af van hoe lang het apparaat contact maakt met zijn houder en hoe dichtbij je bent. In normale mensentaal: als een babyfoon continu in verbinding is met het voetje waar het op staat, heb je continu straling. Er zijn ook babyfoons die zichzelf uitschakelen als er niets te melden valt en weer aanschakelen als er wel wat te horen en zien is. Deze babyfoons kunnen dan wel DECT zijn, maar geven dus veel minder straling af dan een DECT babyfoon die de hele tijd aan staat of een Wifi die dat doet. De ene DECT is dus zeker niet de andere DECT.

Speel je op safe?

Dan kies je voor de ouderwetse analoge babyfoon of voor Care. En weet dat de mate waarin je in aanraking komt met de straling afhankelijk is van hoe dichtbij je bij het apparaat bent. Een baby die pal naast zijn babyfoon slaapt krijgt dus een hogere dosis dan de baby in een grotere slaapkamer waarbij de babyfoon aan de andere kant van de kamer staat. Sommige merken spelen hierop in door een zoomfunctie toe te voegen op de camera, zodat je wel de camera ver kan plaatsen en ook nog dichtbij kunt kijken.

Betere slaap, gewoon door een andere babyfoon

En niet alleen is het gezonder. Baby’s slapen beter binnen een paar dagen nadat je de babyfoon hebt vervangen voor een stralingsarm exemplaar. Een uitgeruster en gezonder ukje zonder weken van slaaptrainen: wat wil je nog meer?

Slaap lekker!