Baby slaapt: (te) warm of koud?

slapen-warmte May 14, 2018

Het is bijna zomer. En of er dan wel of geen zonnetje vrolijk aan de lucht schijnt, de temperaturen zijn veelal hoger of benauwder. Wat trek je je baby dan aan als hij zijn schoonheidsslaapje(s) doet? Het is een vraag die veel moeders bezighoudt. Zeker omdat er juist in de zomer zorgen ontstaan over de warmte van een inbakerdoek of de dikte van een slaapzak. Wat is nu wijsheid?

Klam of koud is fout, lekker is goed.

Wijsheid is bijna altijd het volgen van je gevoel en je gezonde verstand. Natuurlijk zijn er algemene adviezen (zoals een kamertemperatuur van 16-18 graden), maar algemene dingen werken niet altijd in specifieke situaties. Een kamertje van 16 graden in een oud  huis liggende op het Noorden zal heel anders aanvoelen dan een kamertje van 16 graden in nieuw huis liggende op het Zuiden. Daarbij genomen is elke baby anders. De ene baby heeft het regelen van zijn temperatuur rap onder de knie, de andere heeft wat meer tijd nodig. De ene baby is wat warmer van nature, de andere eerder een kleine koukleum. En laat je vooral ook niet in de maling nemen door het seizoen. We percipiëren de zomer dan wel als warm en de winter als koud, maar in de winter kan de centrale verwarming de lucht aardig droog maken en de gevoelstemperatuur hoger dan de temperatuur die je thermostaat aangeeft. Gezond verstand is hier dus het antwoord: hoe voelt de kamer voor jou? Hoe voelt je baby aan als je hem/haar uit het slaapzakje haalt en als je twee vingers in zijn nekje legt terwijl hij slaapt? Klam of koud is fout, lekker is goed.

 

TOG’s en gezond verstand

Natuurlijk zijn er dingen om je te helpen, om vooraf te bepalen wat nu handig is. Zo is er een TOG-systeem voor inbakerdoeken en slaapzakjes. Een TOG-waarde staat voor een isolatiewaarde van een materiaal en dat vertelt je hoe warm zo’n zakje is. Hoe hoger de waarde, hoe warmer het zakje. Een slaapzak va 3.5 TOG is dus eskimo-materiaal, een doek van 0.2 TOG is duidelijk een zomers verhaal. Hoe het werkt in de praktijk: als we een hittegolf hebben, doe je er goed aan je baby luchtig te kleden. Een zakje met een zo laag mogelijke TOG is dan wel slim en je baby kan er dan gewoon met alleen een luier aan in. Is het een tikje koeler? Voeg je een romper en daarna een pyjama toe. Zelfs als het nog koeler wordt, kun je nog steeds dit zakje gebruiken, door je baby dan ook in te stoppen met een dekentje*. Heb je een zakje van 1 TOG? Geen nood, dit is een prachtig middenweg-zakje, geschikt voor voor- en naseizoen en als de zomer in Nederland belabberd blijft, ook in de zomer. Wordt het toch warm, strip je eerder de kledinglagen, zo simpel is het. De dikke zakken, van 2.5 TOG of meer, zijn echte winterzakken. Deze kun je in de winter gebruiken zonder extra dekentjes. Maar ook als de lente, zomer en herfstnachten kil zijn, je gaat kamperen e.a. Bij warmte strip je weer eerder de kledinglagen. En houd ook in de smiezen dat het ’s nachts koeler is dan overdag. Dus als je toch twee zakjes wilt aanschaffen, doe dan 2 verschillende TOG’s en je bent van alle markten thuis. Of kies voor een vierseizoenen slaapzak, dan heb je ook 2 TOG_waarden in een zak, aangezien zo’n vierseizoenenzak altijd uit twee zakken bestaat.

Tot zover de getalletjes, hoe zit het nu in het echt? Kijk naar je baby, controleer de temperatuur van je baby en kijk met gezond verstand naar het kamertje. Natuurlijk kun je vier diktes gaan aanschaffen, je kunt ook een boel bereiken door geen dekentjes te gebruiken en minder kleertjes aan te doen. Of dunnere (ademende) kleertjes van natuurlijk materiaal.

Mama’s zijn best slim

Met inbakeren is het soms iets lastiger. Want een doek zit strak om je baby heen en dat is per definitie warm. Maar goed, ook die inbakerdoeken hebben verschillende TOG’s en verschillende systemen. Een inbakerzakje zal echt luchtiger zijn dan een strakke flannellen doek. Logisch eigenlijk. Laat je niet van de wijs brengen door getalletjes en tips. Je gaat zelf ook niet onder een winterdekbed liggen in hartje zomer, noch in hartje zomer zonder dekbed slapen alleen omdat het zomer is. Mama’s zijn best slim, nu nog leren erop te vertrouwen 

 

* Het is beter om baby’s zonder dekens te laten slapen als ze eenmaal erg beweeglijk worden in hun bedje. Zo voorkom je dat ze het koud krijgen (dekens weg trappelen) of onder de dekens terecht komen (naar beneden zakken). Een slaapzak of inbakerdoek kan dik genoeg zijn om geen dekens meer nodig te hebben. Gebruik je echter wel dekens? Houd hier dan rekening mee als je de dikte van een zakje uitkiest.