Hoe maak je je slaapkopje wakker voor de laatste voeding?

slaap 0-6 maanden voeding Jul 05, 2018

Het lijkt een luxe probleem: hoe je baby wakker te maken als hij deze laatste voeding moet krijgen. Maar dat is het allerminst. Tenminste: als hij die voeding wél nodig heeft en/of anders binnen het uur wel wakker wordt en je alsnog kunt gaan voeden. What to do? 

Slapen...sommige ukjes kunnen overdrijven. De één slaapt dieper dan de ander. En dan kun je hebben dat je een laatste voeding wilt geven en met geen mogelijkheid je kleintje wakker krijgt. Lekker toch? Zou je denken...Maar dan lig jij net te slapen en dan gaat het alarm af. Of die voeding is echt nog nodig. Wat dan?
 
Optie 1: Timing breeds succes
Er zijn momenten dat je kleintje makkelijk wakker wordt en je daar niet op zit te wachten (omdat je wilt slapen). Daar had ik eerder al een  filmpje over gemaakt. Zo werkt het ook met moeilijk wakker worden, alleen gebruik je dan juist die timing in combinatie met de slaapfasen om je kleintje wél wakker te maken. Ergo...een tip is om dan je 'wakker-maak-poging' net wat eerder (of later) te doen dan dat je nu doet.
Hoe je dat doet: weet precies wanneer je baby in slaap is gevallen en kijk dan waar hij in zijn slaapcyclus zit om de waakkans te vergroten. Een cyclus duurt (tot de leeftijd van 1 jaar) 45 minuten.
 
Optie 2: kou doet waken
Die hard slaapkopjes tukken soms gewoon verder. Probeer dan de luier te verschonen, de voetjes bloot te hebben.
 
Optie 3: Let there be light
Is de voeding echt key? Dan kun je licht inzetten, ook daar word je immers wakker van. Als het slaapkamerlicht al niet helpt, zet de zaklampfunctie op je telefoon aan (feller). Schijn in de buurt van je baby, zodat het licht door de oogleden kan binnen filteren.
 
Het mooiste is en blijft als je binnen je baby's slaapcyclus kunt werken, dus net als hij uit een rondje komt te waken voor de voeding. Een afgeronde cyclus betekent immers meer herstel. En vaak minder gemopper ;-)