Baby Slaapfasen: Sweet dreams!

doorslapen ontwikkeling slaap 0-6 maanden slaap 6-12 maanden Jun 23, 2020

Slapen als een baby, is dat je ogen dicht doen en overal en nergens kunnen slapen? Misschien in de eerste prille weken, maar eigenlijk is slapen als een baby anders dan dat volwassenen slapen. Want wist je dat een kleintje tot een maand of vier oud compleet anders slaapt dan een kleintje die net wat ouder is? En dat een dreumes dit alweer heel anders doet? Juist daarin zie je de gebruiksaanwijzing, maar ook waarom het slapen soms moeizaam gaat. Let maar op:

Slapen doen we in slaapfasen. Waar een volwassene vier fasen doorloopt per slaapcyclus en dan zo’n cyclus gemiddeld vijf keer doorloopt per nacht, pakt die kleine ukkepuk maar twee slaapfasen en duurt zijn slaapcyclus maar de helft van de tijd. Dat maakt het verschil: een jonge baby slaapt remslaap of non-remslaap, oftewel hij droomt of slaapt diep. Dat maakt dat er 50% wordt gedroomd en die droompjes kunnen je doen ontwaken. Zo ook als je aan het einde van je slaapcyclus bent, want iedereen wordt dan licht wakker. Dat is het probleem niet: de kunst van het verder slapen is waar het spaak loopt. Dus die beer op de weg komt bij een baby wat vaker langs, immers die cyclus is de helft korter. Weet je meteen waarom baby’s sneller wakker kunnen worden.

Lekker slapen is vooral dat een kleintje zonder te veel gedoe gaat slapen en in ieder geval zijn slaapcyclus slaapt, als het kan nog wat meer. Of dat lukt hangt van veel zaken af, maar de timing van de slaap is daar een belangrijke in. Slaap kun je niet echt bepalen, wakkertijd wel. En die wakkertijden en ritmes komen ergens vandaan. Kijk maar:

[Bron: Ferber]

Eigenlijk staat je baby aan of uit: bovenin is wakker en hoe meer je zakt, hoe dieper de slaap is. Als je nu kijkt naar die eerste stap: baby is nog wakker om 18.00 maar gaat in slaap vallen. Gaat na de diepe slaap weer lichter slapen maar heeft de kunst van het slapen onder de knie en slaapt weer verder, de diepe slaap in. Na dat rondje is het weer wakkertijd: rond 21.00. Dat is een keurig slaapje van 4 cycli. Na 90 minuten wordt er weer geslapen, komt er weer een lange blok slaap en waarschijnlijk een nachtvoeding en we gaan weer verder. 

Zou je bij deze baby nu een vaste bedtijd gaan aanhouden, dan krijg je niet zo’n mooi patroon omdat je gewoon de boot mist: de sweetspot om in slaap te vallen. Zou je nu verwachten dan baby’s moeten doorslapen, dan zou je dit waken om 03.00 problematisch vinden. Zou je nu baby steeds in slaap helpen, dan krijg je niet van die lange blokken slaap. Mooi he, hoe je met wat lijntjes in een grafiekje al kunt zien of een baby lekker slaapt of niet.

Maar terug naar die fasen: hoe slaapt een baby? Eigenlijk dus of diep of dromend. En beide soorten slaap zijn belangrijk: de droomslaap zorgt onder meer voor het verwerken van indrukken en de diepe slaap brengt herstel. Hoeveel indrukken baby’s te verwerken hebben blijkt wel: 50% van de slaap is remslaap en ze starten hun cyclus er meteen mee. Dat doet een dreumes dus alweer heel anders!

Is je baby dus vaak wakker of slaapt hij hazenslaapjes? Dan is er slaaptekort en ook wel wat aan de hand met de kunst van het slapen. Maar veelal is het dus vooral diepe slaap tekort. En dat maakt uit. Dat is weer de reden waarom binnen Droomritme eerst dat slapen goed wordt getrokken: de slaaphoeveelheid én de slaapkwaliteit. Anders ben je toch een beetje tegen de stroom in aan het zwemmen.