Corona & pasgeboren baby's: er is meer bescherming dan je misschien denkt

corona Dec 15, 2020

De eerste Coronagolf en thuisisolatie heeft voor een (aanstaande) babyboom gezorgd. En dat lijkt een vervelende timing te krijgen, nu we in de tweede golf en tweede lockdown zitten. Menig zwangere heeft al genoeg rusteloosheid in de benen kop, waar mogelijk nog wat extra gedachten bij komen gerelateerd aan dat Covid-19-virus. Want...is een pasgeboren baby extra kwetsbaar? 

Twee onderzoeken

Twee onderzoeken passeerden de revue deze week die misschien wat opluchting geven: 

  • Het blijkt zeldzaam dat Covid-19 wordt overgedragen aan de baby gedurende de borstvoedingsperiode en rooming-in;
  • En de antistoffen zoals gevonden in borstvoeding blijken heel anders te zijn dan die in menselijk bloed.

Eerstgenoemde onderzoek vond plaats onder 61 moeders en hun 62 baby's in Italië, gedurende de eerste golf, waarbij de moeders waren besmet met het virus en hier ernstige luchtwegproblemen bij hadden. Ondanks dit, maar wel dankzij de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen, testte geen enkele baby positief bij geboorte. 95% kreeg borstvoeding. Tegen de tijd dat de baby's drie weken oud waren, bleek slechts 1 baby geïnfecteerd. Het kan dus wel, maar de kans is niet zo groot. Zeker niet als je als moeder niet geïnfecteerd bent en je gezin ook vrij is van klachten. 

Moedermelk als super-bescherming

Het tweede onderzoek vond in ons kikkerlandje plaats, Kelly Dingess onderzocht aan de Universiteit van Utrecht hoe moedermelk beschermt. Met het oog op Corona stelt Dingess dat moedermelk mogelijk een betere 'behandeling' is tegen het virus dan bloedserum omdat er meer actieve antilichamen zijn. Als de borstvoedende moeder in aanraking komt met een pathogeen als het coronavirus, zal ze antilichamen aanmaken en deze komen ook in de moedermelk terecht. Juist die moedermelk kan dus een hele goede bescherming bieden tegen die pathogenen, aldus de onderzoekster. 

Wellicht fijn nieuws om wat zorgen te temperen!