De baby en de peuter...true or false?

ontwikkeling slapen - peuter Feb 26, 2020

De baby en de peuter...Welk antwoord is juist?

  • De peuter heeft altijd last van bedtijdbattles
  • Een baby en een peuter slapen ongeveer hetzelfde, als je niet naar de dagslaapjes kijkt.
  • Een peuter hoort niet meer wakker te worden in de nacht

.
.
.
Nu durf ik te wedden dat menigeen twijfelt tussen 2 en 3 ...
.
.
.
Een bedtijdbattle hoort namelijk niet perse bij een peuter. Ja, ze komen vaak voor op deze leeftijd, maar dat is geen meegeleverde 'must have'. Het merendeel van deze battles is namelijk te voorkomen, hangt echt samen met oververmoeidheid en soms aanpak.
.
.
Slapen ze dan hetzelfde, los van de dagslaapjes? 

Wellicht was dat je gok. Maar helaas...Natuurlijk laat een ouder kind steeds meer de dagslaap los en consolideren die uren naar de nacht. Een peuter-kleuter slaapt dus per saldo niet eens zo heel veel minder dan een oudere baby, maar wel anders! Zo is de slaapcyclus wat langer, zijn die uren dus meer naar de nacht gezet, is de indeling van zo'n slaapcyclus anders én er is veel minder remslaap. Naast minder dromen betekent dit dat er ook minder kans op wakker worden is. Dus, je zou denken dat..

Een peuter niet meer wakker hoort te worden in de nacht..

Maar dat is dus niet zo. Het is heel normaal juist dat een peuter nog waakt. Twee tot zes keer zelfs. Het probleem is niet het wakker worden, het is het niet zelf kunnen slapen. We worden allemaal wakker namelijk, maar omdat we weten hoe we kunnen slapen en dit ook wel fijn vinden, gebeurt het zonder erbij na te denken. Als je nu niet weet hoe dit moet of je bent heel wat anders gewend (zoals slapend weggelegd worden), tsja..dan zoek je wat je wel kent! Ook dat peutertje kan niet altijd de weg naar dromenland vinden. En raakt soms de weg kwijt. Zo'n peuterleven is namelijk best wel intens. Ga er maar aanstaan: je ontdekt je eigen ik, je ontwikkelt je dictatorskills en het nee zeggen, je mag meer zelf doen (vermoeiend!) en juist als het kan hoeft het niet meer, je krijgt er veelal een broertje of zusje bij, mag naar de opvang, je koppie en lijf krijgen allerlei nieuwe trucs, je kunt je erg verlaten voelen enz. En dat, juist dat, wordt heel erg groot als het donker is. 

Denk dus niet dat die peuter het wel kan. Of minder knuffels nodig heeft. Of dat liefdevol werken aan slaap niet meer kan of hoeft. Met een peuter is alles juist méér, niet minder ;-)