De langste dag komt er alweer aan: lange dagen, korte nachten?
Jun 12, 2021
Geloof het of niet: die langste dag komt er alweer aan. Dat is nu al goed merkbaar: lekker lang licht in de avond is gezellig, maar kan ook je slaap danig in de weg gaan staan. Natuurlijk omdat de zomer er al lijkt te zijn, in een warm bed lig je nu eenmaal niet zo lekker te slapen, maar evengoed omdat je veel licht tot je krijgt. Dit kan je slaap en slaaproutine behoorlijk overhoop gooien.
Licht is namelijk een zogenaamde 'zeitgeber' voor je 24-uursklok. Juist de opkomende en neergaande zon synchroniseert dat interne klokje en maakt dat jouw slaaphormoon wordt aangemaakt en meer mag verdwijnen. Maar als het nog laat in de avond licht is en vroeg in de ochtend de zon a doorbreekt, is je lichaam even de weg kwijt en wordt het onduidelijk wanneer het nu tijd wordt om te gaan slapen. Of je nu een metertje lang bent of twee meter: ons klokje tikt hierin hetzelfde.
Dé tip is: maak alles donker. Want alleen dan kan een lichaam het slaaphormoon aanmaken. Als de zon dit niet doet voor je, leg dan de schemering op. Een aantal uren voor bedtijd doe je dit door gordijnen of zonwering wat te sluiten. Dim lichten, als je ze al gebruikt. Help dat lichaam met een routine: dus voor jezelf vaste tijden om te gaan slapen en als je kindje geen slaapjes overdag meer heeft: voor haar ook. De kleinere ukjes gedijen evengoed op regelmaat, maar uiteraard conform ritme. Juist met die regelmaat weet een lichaam waar het aan toe is, dat wil je juist als de zon je een beetje in de steek laat. Houd de slaapomgeving aan de koele kant en ben je behoorlijk lichtgevoelig, kies dan voor een oog/slaapmasker.
Tot slot: licht is ook goed. Het zet je lichaam immers op actief. Vergeet dus niet om 's ochtends lekker naar buiten te gaan zodat je lichaam ook weet wanneer het niet hoeft te slapen!