Dreamfeed: helpt aftoppen nu echt?

boeken ritme slaap 0-6 maanden voeding May 17, 2018

Je kleintje ligt zoet te slapen, je gaat naar bed. Nog voordat je goed en wel zelf de luikjes sluit, haal je je baby nog slaperig uit bed voor een dreamfeed. Een voeding aan het einde van de avond, waarbij je kleintje meer slapend dan wakker nog even ‘bijtankt’ voor de nacht. Zodat hij niet een uur nadat je er net in ligt zich meldt voor een voeding en jouw en zijn slaap nèt even wat lekkerder is. En om baby de kunst van het doorslapen te leren. De grote hamvraag: werkt dit nu wel of niet?

Kleine ukjes, van zes maanden en jonger, hebben best wat voedingen op een dag nodig. Simpelweg omdat het buikje nog klein is en ze minder maar grotere voedingen helemaal nog niet aan kunnen. Het heeft alles te maken met een nog in ontwikkeling zijnde spijsverterings- en neurologisch systeem. Die voedingen per etmaal zijn niet ‘netjes’ verspreid over de dag, baby’s clusteren vaak in de avond. Grotere voedingen passen dus niet bij het natuurlijke ritme. Het idee is dat het clusteren helpt voorbereiden op slaap. Het reguleert het zenuwsysteem en zorgt uiteraard voor een grotere calorie-inname. Bij borstvoeding zit hier natuurlijk ook een stukje ‘regelen’ van vraag-en-aanbod. Maar dit nabootsen met een flinke fles, heeft geen effect op de slaap.

Lariekoek

Wanneer een kleintje weer honger heeft, daarin lijkt soms een verschil te zitten. Het verhaal gaat dat flesgevoede baby’s eerder doorslapen dan borstgevoede baby’s. Omdat flesvoeding een hogere verzadigingswaarde heeft: het valt wat zwaarder. Borstvoeding verteert sneller en dus zou er dan eerder honger zijn. In deze zelfde denktrant past ook het idee dat het indikken van de laatste voeding, het papje, zou helpen met langer slapen. Helaas allemaal lariekoek. Onderzoek heeft wel uitgewezen overigens dat borstvoedende mama’s meer slaap halen, maar liefst 40 minuten extra. Op de 7 uren gerfragmenteerde slaap die de gemiddelde mams gedurende de eerste maanden van haar kleintje haalt, is dat best veel.

Slaapverwekkend goed

Als eten niet doet slapen, wat dan wel? Want de dreamfeed helpt veel kleintjes juist wél en er zijn genoeg ouders die hier lekker mee  door gaan tot kleintje er echt klaar mee is. Dat kan niet allemaal een fata morgana zijn, toch? Kleintjes en voeding is een lang verhaal, er is zoveel meer dan alleen de melk. De melk zelf, daar zit een stofje in wat -warm gedronken – slaperig maakt. Dus waar de hoeveelheid misschien niet veel doet met de slaap (mits er een goede ‘basisintake’ is uiteraard), doet het drinken zelf wel degelijk wat. Ook het lekker bij je liggen, de geborgenheid, veiligheid, troost, warmte. Dat geeft vertrouwen om te gaan slapen. En als die eerste maanden dan voorbij zijn, zijn het juist die baby’s (zes maanden en ouder) die dat vertrouwen hebben, die langere stukken gaan slapen. De manier waarop ze in slaap vallen is hier key. Met die veilige, fijne basis leren kleintjes de weg zelf naar dromenland te vinden (mits je ze wel (half)wakker in bed legt). En dat evolueert naar een goede slaaproutine, slaaphygiëne en alle andere slaapfactoren die van je kleintje een goede slaper maken.

Droomritme

Cover 3D Droomritme_burned (1)Dat is precies waar de Droomritme methode voor staat. Geef geborgenheid en responsiviteit terwijl je werkt aan de slaapfactoren, om zo je baby te leren zelf de weg naar dromenland te vinden. Benieuwd naar meer? Check het boek