Droom, nachtmerrie of terror?

slaap - peuter slapen May 17, 2018

Zo ligt je kleintje zoet te slapen, zo hoor je geklets, wordt er druk gewoeld in bed of wordt jouw ukkepuk ineens gillend wakker, is buiten zichzelf en amper te troosten? Dan staat het zweet ook wel op je eigen rug. En de kringen onder je ogen als je dit avond na avond ervaart. Een nachtmerrie of toch ‘gewoon slecht slapen’ van het dromen is snel de diagnose. Maar ken je de nightterror al?

Dromen of nachtmerries?

Een droom is de lieve variant van de nachtmerrie. Want de nachtmerrie is immers een slechte droom. Maar ook tijdens de leuke gebeurtenissen in een droom kan je kleintje gewoon wakker worden. Omdat het net even te druk, te beweeglijk of te spannend is. Dromen doe tijdens een speciale slaapfase: de remslaap (Rapid Eye Movement ofwel de snelle oogbewegingen, die je maakt tijdens deze fase). Deze dromen helpen ons op bepaalde connecties of herinneringen te begrijpen die onder onze dagelijkse gedachten en gebeurtenissen sluimeren. Je verwerkt zeg maar het zichtbare en onzichtbare van de dag.  En dat is eigenlijk alles wat we ervan weten, het blijft een mysterie 

Nachtterror?

Anders is een nachtangst of nightterror. Dit is namelijk geen droom. En zo’n terror vindt dan ook niet tijdens de remslaap plaats, maar tijdens de non-remslaap en altijd tijdens het eerste deel van zijn nacht.Zo ver weg, het maakt dat je slecht contact kunt krijgen met je kleintje en hij zal er ook niets of weinig van herinneren de volgende dag. Maar het moment zelf komt plotseling en veelal op een vast tijdstip. Twee van de vijf  kleintjes heeft hier mee te kampen. Huilen, schreeuwen, slaapwandelen: het hoort hierbij. Je moet er wel wat aan doen, anders gaat het gewoon door tot het vijfde jaar (met een beetje pech). Wat je kunt doen? Begin eens met een dagboek: hoe laat schreeuwt je kleintje zich wakker. Dat zal een vast tijdstip zijn. Maak dan de dagen erna je kleintje steeds net daarvoor wakker, een klein beetje maar. Doorbreek dus zijn slaapcyclus, wees de angst voor. Reset zo zijn slaap, voorkom het euvel voordat het plaatsvindt.