Groeiachterstand? Het komt allemaal goed! (onderzoek)

allergie onderzoek reflux voeding May 16, 2018

Menig ouder van een baby die voedselallergie of reflux heeft (gehad) zal een zucht der verlichting slaken dankzij de uitkomsten van een nieuw onderzoek. Ik persoonlijk in ieder geval wel, daar mijn oudste ex-reflux-en-koemelkallergie-dochter nog dagelijks de gevolgen van een roerig eerste jaar in de spiegel kan zien. Ze is best klein voor haar leeftijd (8). Ze staat daarin zeker niet alleen. Veel kindjes die een voedselallergie of reflux hebben gehad en waarbij dit duveltje niet binnen acht weken is gediagnosticeerd en behandeld, vallen wat klein uit. Natuurlijk doe je daar wat aan. Om te beginnen ben je al bezig om elk heilig huisje omver te trappen en iedere gezondheidsneus dezelfde kant op te laten wijzen om een goede diagnose te krijgen. Want het gedrag van je baby (onrustig, niet slapen, slecht eten) en je onderbuikgevoel vertellen je dat er wat aan de hand is. Heb je de diagnose, dan kun je er eindelijk aan werken om het duveltje weer terug in zijn doosje te stoppen. Met aangepaste voeding of melk, met medicatie en andere hulpmiddelen. Gelukkig helpt dat, maar vaak zie je wel dat het een pleister is en dat groter worden de grootste heelmeester is. Over een koemelkallergie groeien de meeste kleintjes heen, vaak na hun eerste verjaardag. En hetzelfde is gelukkig bij reflux het geval.

Groeien als kool

In het eerste jaar groeit een baby ongekend veel. De allerkleinsten tikken soms 200 gram per week erbij op de weegschaal en zo’n enorme groei maak je pas ongeveer weer mee in de pubertijd. Als een kleintje een paar maanden achterstand hierin heeft, minder tot niet groeide, dan is er een enorme inhaalslag die gemaakt moet worden. Dusdanig enorm, dat het  vaak niet te doen is. Zo’n kind is dus altijd wat smaller en wat kleiner dan zijn klasgenoten, hoeveel voeding er ook in gaat. Hij groeit wel, vaak meer dan goed, maar het is niet genoeg omdat die achterstand gewoon niet is in te halen op wat oudere baby/kinderleeftijd. Een kinderarts of een speciale groeipoli houdt deze kinderen vaak nauwgezet in de gaten: hoe gaat de groeicurve, is de groei goed? Het gaat dan niet om het inhalen van de groei, maar wel of de groei uberhaupt netjes en goed en het liefste uitstekend is. Ook kunnen er foto’s worden gemaakt van de handbotjes, waar de botleeftijd uit naar voren komt en wat indicatie kan geven voor de groei die nog  moet komen. UIteraard spelen ook de ouders een rol: die mogen ook onder het meetlat, zodat niet van een kind van ‘kleine’ ouders verwacht gaat worden dat hij 2 meter lang wordt.

Calimero

Het goede nieuws: Uit een onderzoek van de Universiteit van Bristol onder de naam The Children of the 90’s is recent gebleken dat baby’s die in de eerste maanden van hun leven een groeiachterstand hebben, deze achterstand over het algemeen weer inhalen als ze 13 jaar oud zijn. Vooral geen extra calorieen geven, aldus de onderzoekers, want dat leidt tot obesitas. Geweldig nieuws, onze kleintjes worden dus echt groot. Calimero (zij zijn groot en ik ben klein) hoeft niet meer te piepen.

Meer weten?

Een Nederlandse samenvatting van het onderzoek

Stichting Onrustige Baby, informatie over o.m. reflux en allergieen