Het recept voor een slaapkopje

boeken onderzoek ritme May 15, 2018

Baby’s slapen niet altijd als een baby. Soms hebben ze je hulp nodig. Heb je een slecht slapende baby? Slaapt je baby overdag hazenslaapjes? Wordt je kleintje ’s nachts nog vaak wakker of begint hij de dag veel te vroeg? Je bent niet de enige….

Ouders leveren twee maanden slaap in

Een Brits onderzoek liet zien dat ouders maar liefst twee maanden slaap inleveren gedurende het eerste jaar met hun baby. Van deze ouders wordt 38 procent ’s nachts nog steeds gewekt als een baby een dreumes is geworden. Ouders van onrustige baby’s leveren nog meer slaap in. Deze baby’s slapen overdag vaak slecht of niet. ’s Nachts slapen ze initieel als een os, maar ook dat verandert als er niets wordt gedaan. Zelfs als baby het ‘wel goed doet’, zijn er vaak nog problemen. Vroeg wakker worden, ’s avonds niet willen slapen, ’s nachts frequent wakker worden: om enkele voorbeelden te noemen. Niet alleen is dit niet fijn voor je baby, het hele gezin lijdt eronder. Slapen is dus ‘een ding’, dat is duidelijk.

Slecht slapen zorgt voor problemen

Slecht slapen kan leiden tot allerlei problemen en zorgt ervoor dat je baby minder goed groeit en vatbaarder is voor ziekten. De oorzaken voor slecht slapen zijn divers: soms ligt het aan iets medisch (zoals een allergie), soms verwachten ouders teveel, soms is er een verkeerd of geen ritme en soms moet baby het ook maar net kunnen. Want wat veel ouders niet weten, is dat baby’s nog moeten leren om goed te slapen. En om te kunnen slapen moeten allerlei slaapradartjes aanwezig en aan het werk zijn.

Een erg jonge baby is nog niet ‘af’, hij heeft nog niet alle ‘slaaptools’ bemachtigd. Dit betekent dat een baby pas echt goed in een ritme kan komen als hij zes weken of ouder is, dan is hij voorzien van de meeste slaapradartjes. Door in te spelen op deze radartjes, de natuurlijke ritmes van je baby, kun je je baby in een droomritme krijgen. Het goed kijken naar je baby en weten wat ‘normaal’ is voor zijn leeftijd zijn hierbij heel belangrijk. Klaas Vaak is namelijk een ‘surferdude’: hij werkt op golven. Mis je de golf, dan moet je gewoon wachten tot de volgende golf. Dat wachten kan dan wel 60-90 minuten duren, waarin je baby overstuur kan raken omdat hij simpelweg niet kan slapen. Als dit vaker gebeurt, dan kan je baby uiteindelijk zelfs een negatieve associatie met zijn bedje krijgen en bij voorbaat al gaan protesteren.

Naar schatting wordt tachtig procent van de slaapproblemen veroorzaakt door verkeerde slaapgewoonten. Bij twintig procent is sprake van medische oorzaken, waarvan ongeveer de helft te maken heeft met koemelkallergie.

Slaap, kindje slaap

Hoe krijg je dan een zoet slapende baby? Hoe kom je tot een droomritme? Wat is het geheime recept? Dat is de hamvraag waar ik de afgelopen jaren mee bezig ben geweest. Het antwoord is: door speciale ritme- en slaapingredienten in de juiste hoeveelheden en op de juiste wijze te mixen. Deze ingredienten zijn zeker niet exotisch. De juiste slaapassociaties, een bedtijdroutine, goed kijken naar slaapsignalen, een regelmaat: om enkele voorbeelden te noemen. Maar iedere baby is anders en iedere baby is op iedere leeftijd weer anders. Daarom staat alles per leeftijd uitgewerkt, zodat je zelf direct aan de slag kunt en ook weet waarom baby doet wat hij doet.

Droomplan

Nieuwsgierig? Vanaf augustus kan iedereen slaapexpert worden en zijn baby in een droomritme krijgen. Baby in een droomritme is dan namelijk verkrijgbaar bij de boekhandel.