Hoe overleef je een koemelkallergie: tien stappen

koemelkallergie onrustige baby Feb 25, 2020

Hoe overleef je een koemelkallergie?
Het korte antwoord: zonder koemelk.
Het lange antwoord:

1. Als je het ziet heb je het door! Herken de symptomen. 

Krampen
Diarree
Winderigheid
Constipatie
Slijm en/of bloed in de stoelgang
Overgeven/ Reflux
Huiduitslag
Hoesten
Verstopte neus
Piepende ademhaling
Groeivertraging op langere termijn
Overstrekken
Huilen ( meer dan 1uur per dag)
Bleek en slap worden
Niet willen eten en/of drinken

2. Speel advocaat van de duivel: is het wel koemelkallergie?
Vaak wordt die koemelkallergie niet direct gezien, bijvoorbeeld omdat eerst de eczeem wordt weg gesmeerd. 30% van de baby’s met eczeem heeft een koemelkallergie. Ook heeft koemelkallergie geen alleenrecht op genoemde symptomen. Een verkeerde drinktechniek, een snel toeschietreflex, teveel melk, te weinig melk, overprikkeling en nog zoveel meer factoren kunnen ook onrustig gedrag en enkele van bovenstaande symptomen geven.

3. Even testen dan maar?
Een allergietest geeft niet altijd uitkomst. Ook omdat er twee vormen van koemelkallergie zijn: een snelle en een trage. Laat nu laatstgenoemde pas 2-72 uur na inname van het eiwit klachten heven: link het een dan maar eens aan het ander.

4. Bij onrust en herkenning van de symptomen ga je naar de huisarts, maar blijf zelf ook achter het stuur. Schakel eventueel een koemelkspecialist in, zoals @babyacademie.

5. Borstvoeding is al verknipt, dus die speciale flespoeders zijn echt niet beter!

6. Is er al flesvoeding en is verknipte melk geprobeerd en geeft dit geen verbetering? Dan betekent dit niet dat er geen sprake is van een koemelkallergie. Geitenmelk helpt in deze ook niet

7. Koemelkallergie en reflux gaan hand in hand..Je wilt weten wie kip en ei speelt, zodat je de echte oorzaak kunt aanpakken.

8. Elimineer alle koemelkeiwitten, werk aan de darmgezondheid, laat je begeleiden. Want ook non-food als tandpasta kan melk bevatten.

9. Introduceer ook weer niet té snel, gebruik die rust om zelf te herstellen én:

10. Pas als de koemelkallergie onder controle is, kun je het slapen écht vlot trekken. Hiervoor wil je wellicht hulp van een slaapcoach die ervaring heeft met KMA.

Weet je meteen waarom een droomritmecoach ook onrustdeskundige is. Juist dit soort onrust wil je holistisch bekijken en goed slapen met onrust, dat is geen doen.