Hoeveel slaap heeft je kleintje nodig?

ritme slapen May 14, 2018

Je brengt je uk op gezette tijden naar bed. Hij slaapt op zich goed. Toch kan je kleintje nog te weinig slaap krijgen. Zeker in deze drukke tijden. Het is voor vele ouders immers niet haalbaar om iedere dag om 17.00 uur het stamppotje op tafel te hebben staan en de ukjes om 1900 uur in bed te hebben liggen. Hetzij door werk, hetzij door de drukte van de dag, de clubjes aan het einde van de middag of wat dan ook. Ook als je dit allemaal niet hebt, je uk ‘op tijd’ naar bed gaat en je een mooie regelmaat hebt, dan nog is het soms niet genoeg.

De grote vraag: hoeveel slaap heeft je kleintje nu eigenlijk nodig?

Van baby’s is wel bekend dat ze slapen als een baby. In de eerste weken zie je het nieuwe wereldwonder meer slapend dan wakker (als het goed is). Maar daarna…hoe zit het dan? De meeste boekjes vertellen je in geuren en kleuren hoe de eerste maanden met je baby verlopen, welke wakker- en voedingstijden gemiddeld zijn en hoeveel slaapjes er op een dag worden gedaan. Maar na de leeftijd van ongeveer zes maanden zul je goed moeten zoeken om antwoorden op deze vragen te vinden. Gaat het dan vanzelf? Nee, helaas niet altijd. Ieder ukje is anders, heeft een andere slaapbehoefte. Mogelijk is dat de reden waarom er weinig  woorden over worden gerept. Ik ga toch een poging wagen, gebruik het als richtlijn. De slaapsignalen van je baby en het gedrag van je peuter zijn altijd leidend!

© Stephanie Lampeleeftijd slaap ‘s nachts slaap overdag totale slaap
1 maand 8 8 16
3 maanden 10 5 (3 slaapjes) 15
6 maanden 11 3 1/4 (2 slaapjes) 14 1/4
9 maanden 11 3 (2 slaapjes) 14
12 maanden 11 1/4 2 1/2 (2 slaapjes) 13 3/4
18 maanden 11 1/4 2 1/4 (1 slaapje) 13 1/2
2 jaar 11 2 (1 slaapje) 13
3 jaar 10 1/2 1 1/2 (1 slaapje) 12

© Stephanie | Slaapdeskundige. Overnemen mag, maar alleen met bronvermelding!

De totale slaapduur van je baby of peuter
Wat de tabel je zegt is hoeveel slaap een gemiddeld kind op een bepaalde leeftijd nodig heeft. Als je de slaap ’s nachts en overdag bij elkaar optelt, kom je op de totale uren slaap uit. Heb je nu een eigenwijze peuter van 2 jaar die vroegtijdig de middagdut gedag heeft gezegd? Dan is dat prima als hij het gedurende dag daarmee redt. Uiteraard is het dan wel de bedoeling dat je peutertje dan ’s nachts wat meer slaapt, om wel de totale uren slaap gewoon te halen. Het is dus wel de bedoeling dat hij van de 24 uur die een dag telt gemiddeld 13 uur slaapt. Dat kan in een ruk ’s nachts of verdeeld over een middagdut en een nachtrust. Skipt je peuter de middagdut en staat de tijd van opstaan ’s ochtends vast in je gezin? Dan breng je je peutertje dus eerder naar bed voor de nacht, zodat je wel aan de totale slaapduur komt. Een peuter die wel een middagdut doet, kan later naar bed, omdat zijn nacht minder lang hoeft te duren. Nogmaals, het is een richtlijn: als je kleintje moe is om 1900 uur en duidelijk slaapsignalen afgeeft, terwijl de bedtijd 1930 uur is, dan breng je hem natuurlijk gewoon om 19.00 naar bed.

Kinderen hebben veel slaap nodig
Het is belangrijk te weten dat kinderen veel slaap nodig hebben. Soms kun je het vermoeden hebben dat juist jouw baby, peuter, kleuter of kind een ‘wakker typje’ is wat simpelweg minder slaap nodig heeft, omdat hij voor tien uur ’s avonds niet wil slapen. Dat is verkeerd gedacht. Als je uk oververmoeid raakt, valt hij niet ‘om’ maar wordt juist overactief. Dat lijkt heel alert, maar is eigenlijk een signaal van heel erg moe zijn. Gaan slapen kun je dan niet afdwingen, dat kan simpelweg fysiek niet als je kind al hyper is. Beter is de bedtijd te vervroegen en gebruik te maken van de ‘window of opportunity’ die er dan is. Wacht je te lang (kijk dus goed naar je kind) dan zijn er weer andere hormonen aan het werk in het lijfje (het gaat naar een hyper / overlevingsstaat) die het onmogelijk maken voor je baby om direct in slaap te vallen. Je moet dan weer wachten op het einde van deze ‘cyclus’.