'Huilbaby heeft baat bij probiotica'

onderzoek onrustige baby voeding May 16, 2018

Dat vermoeden hebben onderzoekers van de University of Melbourne, na het bestuderen van twaalf eerdere studies. Bij zes van die studies bleek duidelijk dat de huilbaby’s die probiotica kregen minder gingen huilen. De onderzoekers concluderen dat probiotica daarom het proberen waard is, zeker als baby’s borstvoeding krijgen.

De vinding van de onderzoekers is op zich geen verrassing: veel zorgverleners adviseren reeds probiotica omdat uit de praktijk blijkt dat dit helpt. Het huilen wordt vaak in verband gebracht met een nog niet volledig ontwikkelde darmflora, waardoor baby eerder last krijgt van buikkrampjes. Door de darmflora een handje te helpen, en zo eerder tot een goede darmflora te komen, verminder je de krampen en stopt het huilen sneller. Daarbij zorgen probiotica voor een goede weerstand. In dit soort situaties groeien baby’s  wel over het huilen heen, maar als dit een tandje sneller kan geeft dat veel voordelen voor zowel baby als ouders. Huilbaby’s slapen minder en zijn simpelweg minder blij, wat op de langere termijn gevolgen voor hechting kan hebben, maar ook verminderde groei. Het opbouwen van een fijn slaapritme is bij een huilbaby erg moeilijk, wat weer tot gevolg heeft dat je dit later pas kunt doen en dan eerst de verkeerde gewoontes moet afleren (het is dus moeilijker). Om nog maar niet te spreken over de stress en de gebroken nachten.

Probiotica kun je rechtstreeks aan je baby geven (wel een soort die geschikt is voor baby’s uiteraard) en de borstvoedende moeder kan het ook zelf nemen en het zo via de moedermelk doorgeven (en er zelf ook profijt van hebben). Bij de onderzoeken is naar beiden gekeken. Voldoende bewijs om het wetenschappelijk ‘goed te keuren’ is er echter nog niet, vervolgonderzoeken zijn nog nodig. Terecht wordt hierbij ook opgemerkt dat de oorzaak van huilen bij ieder kind anders kan zijn en dat niet iedere huilende baby een huilbaby is.

Echter, gezien de praktijkervaringen, heb je het idee dat je baby echt veel huilt en behoorlijk last heeft van darmkrampjes, dan kan het geen kwaad om probiotica te proberen. Kies zoals gezegd voor een soort dat geschikt is voor baby’s, zoals ABC Dophilus of Darmocare en houd je aan de gebruiksaanwijzing. Wil je preventief te werk gaan? Er zijn ook probiotica voor zwangeren.