Impact slecht slapende baby op ouders is groot

mama slaap - ouders slaap 0-6 maanden slapen Dec 14, 2018

Slecht slapende kinderen, slecht slapende ouders. De impact van slapeloosheid bij de kleintjes op het functioneren van de ouders is daarom groot. Een effectieve slaapbehandeling is dan een grote uitdaging, stelt Sigrid Pillen, kinderarts-kinderneuroloog en ESRS erkend somnoloog in het Vakblad Vroeg. 

Het is niet verwonderlijk: waar haal je immers de energie vandaan om een kleintje consequent terug te brengen naar eigen bed en de kracht om 'het uit te zitten' als je zelf ook niet goed slaapt en de dagen druk zijn? Pillen stelt dat ouders nog wel meer tekort komen, omdat kleintjes veelal in de tweede helft van de nacht aan het spoken zijn en ouders dan zelf net een paar uur slaap hebben gehad. Te weinig en ook nog eens verbrokkeld slapen: dat is 'killing'. Menig ouder staat dan ook in de overlevingsstand, soms jaren, met heftige vermoeidheid, stemmingsproblemen, prikkelbaarheid, een slecht geheugen en gezondsheidsproblemen tot gevolg. Vergeet ook de invloed op werk en relatie niet. De gebroken nachten werken in alles door. Als je dàt niet meeneemt in de aanpak van de slaapproblemen, dan is deze gedoemd te mislukken zegt de arts. 

'Neem een advies om een kind te laten huilen, zodat het vanzelf leert om te gaan slapen. Of een slaaptherapie waarbij ouders steeds verder weg moeten gaan zitten. Hier uitvoering aan geven is op zich al zwaar en dat geldt helemaal bij extreem slaapgebrek. Dit werkt in hoge mate door in de aanpak die je voorstelt. Als je dat aspect niet meeneemt, dan is de behandeling  gedoemd te mislukken. En dan denkt de hele wereld om zo'n gezin er ook wat van te weten. Met als gevolg dat men van alles uitprobeert en een kind juist extra van slag raakt.'

Het klinkt als muziek in mijn oren....

De hele reden waarom ik tien jaar geleden Baby in een ritme schreef en de basis legde voor de Droomritme Methode is precies dit. Aan de ene kant hebben de standaard geadviseerde methoden totaal geen zin als een baby geplaagd wordt door een onruststoker (en maak je het alleen maar erger), aan de andere kant hebben die ouders al hun superpowers nodig om overeind te blijven. Meer stress, onmogelijke wensen: dat kan gewoon niet. En hoeft ook helemaal niet. Het is alsof je aanraadt een berg te beklimmen, terwijl je er ook een lift is. Te veel wordt vastgehouden aan het huilprotocol, te weinig wordt gekeken naar de ouders. En het wordt zó onderschat, hoe pittig zo'n (lange) periode kan zijn. Slaaptekort: het was niet voor niets een martelwerktuig in vervlogen tijden (en is het nog in bepaalde gebieden van de wereld). 

Kleine stapjes

Doe wat je altijd al doet, maar wijk net een beetje af. Werk aan de onrust, dan aan meer slapen en dan pas aan het perfecte plaatje van lange slaapjes en een voorspelbaar ritme: dat is precies het stappenplan van de Droomritme Methode. Niet toevallig. Omdat ik dondersgoed weet hoe pittig het is om een slecht slapende uk te hebben. Been there, done that. Omdat ik me maar al te goed besef dat de kans van slagen groter is als je het samen doet en kleine stapjes neemt. Deze woorden van Pillen stemmen me dus erg gelukkig. Is er eindelijk een omwenteling in het land der slapeloze baby's? 

Het hele artikel is te lezen op de website van Vakblad Vroeg.