Inbakerpaniek

inbakeren onderzoek May 16, 2018

Er is paniek. De nieuwssite Nu.nl kopt vandaag met: ‘Inbakeren beschadigt ontwikkeling ontwikkelde babyheupen’. Kwalijk, want niet alleen is de stelling verkeerd / onzorgvuldig weergegeven, het is ook geen nieuws en het geeft onterecht veel paniek bij juist die moeders die het al pittig genoeg hebben. De vertaling van Nu-redacteur Daan van Elk van het oorspronkelijke artikel op BBC.co.uk getuigt van een weinig (journalistiek) kritische blik. Kijkende naar het oorspronkelijke artikel van de BBC, dan is  journalistiek correct wederhoor toegepast bij andere deskundigen. Zij stellen dat strak inbakeren en iedere andere methode van restrictief gestrekt neerleggen, niet goed is en moet worden afgeraden. Dat is helemaal juist, betreft het strak en gestrekt neerleggen. Maar dat is niet inbakeren, dat is mummificeren zoals je dat in sommige uithoeken van China en Afrika misschien nog tegenkomt. Inbakeren zoals, in ieder geval in Nederland, wordt geadviseerd is niet gestrekt! Moraal van het verhaal: een foutieve, zeer ouderwetse manier van wikkelen wordt hier gepresenteerd als zijnde ‘inbakeren’ en de negatieve consequenties daarvan worden daardoor onterecht op het inbakeren geschoven.

Wat is er aan de hand?

Volgens  de Britse orthopedisch chirurg Clarke  is inbakeren zeer slecht. Het zou de heupen beschadigen. Jane Munro van de Koninklijke Universiteit van Verloskundigen springt hem bij en stelt dat inbakeren ook leidt tot wiegendood en warmtestuwing. Inbakeren moet afgeraden worden. De chirurg komt tot deze boute stelling omdat inbakeren volgens hem een techniek is waarbij de benen gestrekt zijn en baby als een mummie in een doek wordt gewikkeld. Dat beschadigt de heupontwikkeling en geeft extra warmte. Het klopt, dat gestrekt wikkelen verre van goed is. Het klopt echter niet om dit inbakeren te noemen, dit is mummificeren. Het is ook niet nieuw, het is al heel lang bekend dat strak wikkelen niet verstandig is, vanwege de heupontwikkeling. Hier zijn echte onderzoeken naar -en niet alleen boute incorrecte uitspraken- gedaan. In een tijd dat inbakeren op traditionele wijze met twee doeken van flanel werd gedaan en er geen andere keuzen waren, en dat is echt meer dan tien jaar geleden in Nederland, kregen moeders begeleiding en uitleg bij het gebruik van deze doeken en werd en wordt altijd de ‘A-lijn’ voorgedaan. Een lijn in het doek, die je maakt door juist te wikkelen, waarbij de heupen vrij liggen. Begin deze eeuw kreeg moederend Nederland in een redelijk tempo nieuwe inbakeropties, vaak bedacht door mede-moeders die het licht hadden gezien en met een simpel en ‘fool-proof’ systeem kwamen. Met deze kant-en-klaarsystemen kan maar op een manier worden ingebakerd, de juiste manier. Dat inbakeren dus altijd leidt tot schade aan de heupen is dus pertinent onjuist. Net als de stelling dat strak en gestrekt wikkelen ‘inbakeren’ is.

Dan de warmtestuwing. Inbakeren zou wiegendood en warmtestuwing veroorzaken. Eigenlijk is het: inbakeren verhoogt de kans op warmtestuwing waardoor er een hogere kans op wiegendood is. Warmtestuwing kan optreden als baby te warm in zijn bedje wordt gelegd. Dat kan dus met en zonder inbakerdoek gebeuren. Doordat je met inbakeren  een of twee lagen stof dicht om baby heen legt, zal baby het met inbakerdoek warmer hebben dan zonder. Dat is ook de reden waarom ingebakerde baby’s onder minder lagen dekens moeten liggen en zonder mutsje dienen te slapen (iedere babyconsulente, consultatiebureaumedewerker, arts, deskundige, betrouwbare website en zo verder zal je dit vertellen). Een laagje erbij (de doek) betekent een laagje eraf (het dekentje). Tegenwoordig zijn de inbakerdoeken echter helemaal niet zo dik. Met de traditionele doeken van flanel voeg je wat warmte toe inderdaad, maar de meeste moeders maken gebruik van dunnere doeken of kant-en-klaarsystemen. Kijkende naar de isolatiewaarde van een materiaal (TOG), waarbij een laag getal ‘luchtig’ betekent, zijn er al inbakerzakjes van 0.2 TOG en doeken van onder de 0.5 TOG (hydro of muslinkatoen). Dat is een stuk koeler dan een laken en een dekentje, waaronder baby zonder inbakerzakje normaliter komt te liggen. En het is koeler dan een zomerslaapzakje, dat in de meeste gevallen toch zo’n 0.5 TOG meet en soms meer. Ook is het soort materiaal van belang: natuurlijke materialen ademen en reguleren vocht en temperatuur beter dan synthetische materialen. Een baby in een synthetische slaapzak (zonder dekens) kan het dus veel warmer hebben dan een baby in een inbakerdoek van katoen met 1 katoenen deken om  hem heen. Hoe strak de doek zit bepaalt ook de warmte: een strakkere wikkel zal warmer zijn dan een losse inbakerzak. Warmtestuwing wordt veroorzaakt door teveel lagen, te dikke stoffen of een verkeerde combinatie (zoals een dikke slaapzak en een dekentje). Het is niet per definitie iets wat alleen bij inbakeren hoort. Toch wordt dit vaak gedacht, een erfenis uit de tijden dat er alleen werd ingebakerd met twee flanellen doeken.

Het  belangrijkste:

  • Inbakeren op de juiste manier laat juist de heupen vrij. Inbakeren met een kant-en-klaar doek doet dit. Maak je zelf de wikkel met traditionele doeken? Laat je dan begeleiden, zorg altijd voor een A-lijn.
  • Inbakeren op de verkeerde manier of met de verkeerde doeken kan wel schade berokkenen aan baby’s nog in ontwikkeling zijnde heupen. Denk niet dat dit soort producten ‘gekeurd’ worden, want zo’n keurmerk is er niet. Koop bij een specialist, bekijk de ervaringen van andere moeders. Let op de A-lijn, op de dikte van de materialen, of er geen kraagje ontstaat. Houd je aan de instructies: koop het nooit op de groei, baker niet in met een mutsje of een dik dekenpakket. De warmte moet weg kunnen (via het hoofd). Als je baby zelf verhit is, of kan worden, zoals na een prikje of bij ziekte, dan baker je niet in. Is er een verhoogde kans op heupdysplasie, kies dan een extra los inbakersysteem (de inbakerzakjes).
  • Inbakeren met de DreamSwaddle, SwaddleMe, Pacco, PuckaBaby, ErgoCocoon, Bubbaroo, Ergo Swaddler, Sleepy Wings: de heupen zijn vrij, de beentjes kunnen bewegen, de TOG is prima (let wel op het seizoen). Geen zorgen!
  • Gezond verstand: een inbakerdoek is 1 laagje, samen met een lakentje en 1 dekentje is het voldoende. Vouw het dekentje niet dubbel, want dan heb je 2 laagjes. Heb je een dun doek? Dan voeg je hartje winter laagjes toe als dat nodig is. Is je doek al dik, of synthetisch (vangt warmte), dan hoeft het wellicht  niet. Let op het materiaal: natuurlijk adement en reguleert beter dan synthetisch. Pas de TOG aan het seizoen aan: 0.2 tot maximaal 1 TOG voor de lente en zomer. In de winter 1 TOG met eventueel een dekentje. Voel in het nekje van je baby hoe warm hij is. Voel je baby’s lijfje als hij wakker is: klam is niet goed. Koud ook niet.
  • Verkeerd inbakeren kun je alleen maar doen als je gebruik maakt van traditionele doeken, die je zelf om je baby heen wikkelt. Het gaat verkeert als je dit te strak doet, vooral als je het te strak om de heupen doet.

Mijn mening

Laat je niet bang maken. De in Nederland verkrijgbare systemen geven geen schade aan baby’s heupjes, mits correct gebruikt. Volg de adviezen altijd op, ook als je niet inbakert, om warmtestuwing te voorkomen. Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen en gebruik je gezonde verstand. Inbakeren is niet voor iedere baby maar voor baby’s die onrustig zijn en slecht slapen kan het een hulpmiddel zijn om beter te slapen. Niet iedere inbakerdoek is voor iedere onrustige baby geschikt, iedere soort onrust heeft zijn doek. Inbakeren doe je tot je baby kan rollen en altijd zonder mutsje. Better safe than sorry, in alle omstandigheden, stel je vragen aan een deskundige en laat je begeleiden als je iets niet zeker weet!