It's amazing, Jim!

dag-nachtritme doorslapen ontwikkeling ritme slapen Jul 01, 2020

Watten in je hoofd. Je bed niet uit kunnen komen in de ochtend. Beetje futloos de dag doorkomen, dingen vergeten, onhandig worden. Moeite hebben met afvallen, trek hebben in vet, zout en zoet, wat somber zijn en een kort lontje hebben: zomaar wat dingen die gelinkt zijn aan slaaptekort. Maar ook zonder een tekort kun je wensen dat je:

  • Minder stress ervaart
  • Meer uithoudingsvermogen krijgt
  • Creatiever wordt
  • Alerter bent
  • Beter beslissingen kunt nemen zonder getwijfel
  • Je geheugen beter wordt
  • De kilo’s er sneller afvliegen
  • Je er fitter uit ziet.

Je zou misschien denken dat ik nu met een ‘amazing product’ op de proppen kom, tell-sell voor alles wat je hartje kan begeren en dan ‘quick & easy’ zodat dromen snel werkelijkheid worden. Amazing is het zeker. Hartstikke gratis ook. Het wonder dat slaap heet kan al deze dingen brengen, maar dan moet je het wel goed doen!

 

Niet meer, wel beter
Lastig of niet genoeg slapen is niet alleen voorbehouden aan iedereen korter dan een meter. Toegegeven, menig slaaptekort ontstaat door die mini-mensjes, maar er zijn ook genoeg grote mensen die niet alles uit hun slaap halen. Of ouders die hun spruit op de rit hebben en dan zelf kampen met vermoeidheid. In sommige slaapconsulten gaat het bij mij niet alleen om de kleintjes, maar ook en juist om de ouders. Want als je op je tandvlees loopt, hoe blijf je dan overeind? Een veel gehoorde reactie is dan dat de wens er wel is, maar de mogelijkheid niet. ‘Ik wil wel, maar mijn kleintje niet!’ Niets zo frustrerend als een lijf dat schreeuwt om slaap gecombineerd met een baby die schreeuwt om hulp. De keuze is dan makkelijk gemaakt (baby natuurlijk).

 

Maar: als je niet meer kunt slapen, waarom haal je dan niet meer uit je slaap? Wat doen we namelijk vaak: we proberen uren te pakken door even te blijven liggen, weer moe wakker te worden om vervolgens lastiger te kunnen inslapen in de avond of met een soort van jet-lag te zitten de dag erna. Dat maakt het erger, niet beter. Timing van slaap en nog een aantal andere factoren maken dat je winst boekt op slaapkwaliteit, waar het eigenlijk om gaat.

 

Power!
Een van de tools om de dag door te komen, je beter te voelen en fris te zijn is de powernap. De kracht van de powernap, werkt niet alleen bij kleintjes maar ook bij grote mensen! Even gaan liggen en dan hopen op slaap, dat is het dan weer niet: niet ieder uurtje slaap heeft dezelfde kracht en werking. Het juiste slaapje, op de juiste tijd heeft dat wel. Je kent het vast wel: slaap je ergens in de namiddag even in, word je moe wakker, slaap je moeizaam als je naar bed gaat voor de nacht en is die nacht onrustig. Of je slaapt vroeg op de middag en het doet weinig behalve een boel wilde dromen geven. Maar: zoals kleintjes optimaal slapen als je de sleepwindow goed te pakken hebt, zo wil je je eigen sleepwindow ook in de smiezen hebben. Want moe wakker worden of vast en te lang slapen komt door het moment van slapen: je pakt in die powernap dan teveel diepe slaap. Je slaapdrang keldert en heeft niet genoeg tijd om op te bouwen: vandaar het moeizame slapen rond bedtijd. Slaap je te vroeg op de dag, heb je weer teveel remslaap. Dat geeft mooie dromen, maar niet de rust die je zocht.

 

Wanneer slaap je dan wel?
Slaap je op het moment dat rem-slaap afneemt en die ‘slow-wave sleep’ begint aan te wassen, dan pak je je jouw slaapwindow. Je herstelt zonder moe wakker te worden. Dat is zo ongeveer 7 uren nadat je de dag begon: is dat dus om 06.00, dan wil je idealiter een nap om 13.00. Dat is dan weer een veel voorkomend tijdstip voor een middagslaapje van kleintjes, dus voilà: gun jezelf even een powernap. Beperk deze tot 20-30 minuten en je slaapt lang genoeg om even een opfrisser te krijgen en kort genoeg om niet groggy te worden of ’s avonds problemen te krijgen. Zet de wekker of...neem een kopje espresso voordat je gaat liggen. De cafeïne begint namelijk met 20-30 minuten te werken ;-)

 

Just do it
Natuurlijk moet je kleintje wel even meewerken, je roeit met de riemen die je hebt. Maar voel je dat je echt móe(der) bent, dan kun je je eigen powernap ook mogelijk maken. Wandel op tijd met je spruit of beter nog: laat iemand dit voor je doen. Een half uurtje moet kunnen toch? Stap niet in de valkuil van ‘baby slaapt dus ik kan mijn mail checken, het internet afstruinen op zoek naar alle antwoorden die ik zoek, de vaatwasser uitruimen, de was doen, mijn werk doen, mijn Insta checken, telefoontjes plegen en al wat meer.’ Die lijst wordt toch alleen maar langer en effectief ben je niet met een hoofd vol watten. Slaap even, zul je zien dat na dat half uurtje je veel sneller door alles heen gaat. En ook als je kleintje nog hazenslaapjes doet zul je merken dat je geduld veel oneindiger is en de dagen leuker en alle ukjes voelen dit. Gun jezelf dus lekker die slaap!