Juist thuisisolatie maakt je vatbaar...Hoe Corona inhakt op je slaap

slaapkwaliteit volwassenen weerstand Dec 03, 2020

Veel mensen slapen op dit moment slecht of moeizaam. Die piek zie je wel meer zo in de decembermaand, wat alles te maken heeft met een gebrek aan goed licht, maar wat dit jaar zo uniek maakt is dat Covid-19 ook een rol speelt. Hoe zit dat? 

Anders dan andere jaren hebben we 2020 behoorlijk in spanning, onzekerheid en isolatie doorgebracht. Al die factoren hebben geen positieve invloed op slaap en versterken juist weer dat vervelende gevoel. December doet daar een schepje bovenop. Door dat gebrek aan licht, maar ook doordat het lichtpuntje aan het einde van de maand (gezellig samen zijn) op losse schroeven staat. Misschien geeft het ook nog eens stress, omdat je nu je kerstplannen meer last minute moet maken, in afwachting op de regels. 

Stress en slaap zijn geen vrienden 

Op stress slaap je slecht: je slaaphormoon heeft geen schijn van kans. Wat deze tijden van isolatie ook met je doen is dat eenzaamheid gaat optreden, een pijnlijke emotie dat invloed heeft op alle vormen van welzijn. Mentaal en fysiek. En juist dat reduceert je slaapkwaliteit. Om het nog vervelender te maken: het feit dat je slaapkwaliteit achteruit gaat maakt weer dat je immuunsysteem minder effectief is. De anti-corona-maatregel maakt je in die zin dus eigenlijk juist meer vatbaar. Voeg daar nog een gebrek aan vitamine-D aan toe, waar mening Nederland mee rondloopt tijdens de grijze dagen, en voila: een recept om juist een toename in het aantal vatbare mensen te zien. 

Stress, eenzaamheid, grijze maanden en minder slaapkwaliteit maken je vatbaar

De media laten de laatste tijd genoeg berichten zien over de mentale gesteldheid van de Nederlander in deze geïsoleerde tijden. Het kind wordt hierin niet echt benoemd, terwijl onderzoeken uit onder meer de V.S. laten zien dat ook zij (van jong tot jongvolwassen) wel degelijk onzekerheid, stress en ook eenzaamheid meer dan ooit ervaren. Het is van alle leeftijden. Gezien Corona door menig schoolgebouw woedt, is dit geen fijne combinatie.

Contact is een eerste levensbehoefte

Tegelijkertijd liet een ander onderzoek deze week zien dat 'contactnood' op dezelfde plek in het brein wordt geregeld als 'eten', daarmee werd aangetoond dat contact hebben, je juist niet geïsoleerd voelen, een basis levensbehoefte is. Iets wat eigenlijk bij jonge baby's allang bekend was: gebrek aan liefde is minstens zo erg als gebrek aan eten. Dat verandert dus niet omdat je toevallig groot bent. 

Regels zijn regels en wat doe je eraan?

Goed slapen, vitamine D én sociaal contact maken je sterk. Ga je je gevoel ontkennen, isoleer je je verder en slaap je nog slechter. Het begint dus met toegeven, daarna wil je (desnoods via Facetime) een diepe connectie maken met in ieder geval 1 persoon. Gooi het er kortom maar uit. Is dat 'too much', dan helpt het ook al om leuke dingen met elkaar te delen of iets fijns te doen binnen de cirkel waarmee je wel contact kunt hebben. Dat gevoel van uit de isolatie komen en ergens bij horen versterk je ook door deel te nemen aan iets groters dan jezelf. Denk aan de dappere collectanten die weer, wind en corona trotseren in deze tijden. Of de mooie goede doelen en initiatieven die juist nu en juist in december worden opgezet. Minder filantropisch kan ook: word onderdeel van een team, een club, zoek een nieuwe uitdaging voor jezelf in welke vorm dan ook. Dat soort dingen. 

Omdat je je juist goed wilt voelen (wat op zich al een boost is voor je immuunsysteem en evengoed je slaap), wil je social media een beetje temperen. Dat groenere gras van de buren geeft je een slechter gevoel en de druk om mee te doen kan stress brengen. Andere onderzoeken (American Journal of Preventative Medicine) toonden eerder al aan dat juist actief zijn op social media de mens eenzamer maakt. Eigenlijk zijn het dus asociale media ;) 

 

Maar zorg ook voor fysiek contact: knuffel je kind, houd een hand vast, knuffel je gezin en je gezondheid wordt beter. Juist aanrakingen, op alle leeftijden, brengen een betere emotionele staat. Zit dit er niet (altijd) in, juist dan is een huisdier je beste vriend. 

Tot slot wil je je brein wat anders laten denken. Alleen zijn is voor veel mensen doodeng, dus het wordt gemaskeerd met geluiden om je heen en veel afleiding. Juist die afleiding is nu minder. Door alleen zijn niet te ervaren als eenzaam zijn maar juist als 'me time' om te ontspannen of nieuwe dingen te doen, ervaar je die tijd juist anders. Juist tijdens die grijze dagen, wil je kijken naar de 'bright side'. Of je nu kerst gaat vieren met je trouwe viervoeter of een toegestaan handjevol mensen: je haalt eruit wat je erin stopt en net als met slaap geldt: het gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit. 

Zorg je een beetje goed voor jezelf? 

(PS: Op de homepage vind je onderaan een gratis boekje over beter slapen tijdens de grijze dagen)