Krampjes: Waarom eigenlijk?

onrustige baby Jun 01, 2020

Krampjes, menig ukje wordt erdoor geplaagd. Doodnormaal. 'Het hoort er nu eenmaal bij'. De één is weken lang intens verdrietig, de ander lucht letterlijk op na een volle luier. Ze kunnen die eerste weken aardig lastig maken, een donderwolk over de roze wolk doen schuiven. Maar ja, ze horen er bij hè? Is dat wel zo? 

Krampen zijn zo'n magisch begrip. Magisch omdat je er werkelijk alles onder kunt toveren. De eerste tekenen van reflux of een allergie, onrust in het algemeen en ga zo maar door. Dat geeft je al de vraag: hoe vaak zijn het krampen en hoe vaak is het wat anders? 

Als je dan ook nog bedenkt dat gedurende die eerste weken alles nog niet af is aan je kleintje: prikkelverwerking, veilig voelen, zelfreguleren: het kán nog niet. Reden ook waarom je sowieso in de eerste weken een piek ziet in huiluren, waarna deze curve weer mooi afvlakt en alles weer koek en ei wordt. 

Zijn er dan krampen? Jawel hoor. Want ook dat spijsverteringskanaal is helemaal niet af. Darmflora zijn nog druk met koloniseren en maken vanuit de suikers in de melk zuren aan. Dat is de bedoeling ook, juist die zuren verdedigen je kleintje: een immuunsysteem in opbouw. Maar alles is krakelvers en de peristaltiek die dit geeft is soms een beetje heftig: de krampen dus. Productie van serotonine, het happy-stofje dat ook de boel wat ontspant, mag ook nog optimaal worden en voila er zijn krampen. 

Dus ja, krampen horen er in die zin wel bij. Maar niet zoals het soms is: met veel onrust, altijd, en een hoop gedoe. 

Wat kun je doen? 

  • De standaard adviezen als fietsen met de beentjes, masseren: ze helpen.
  • Een warm kruikje of badje
  • Niet gaan rommelen met producten, dit verergert de boel of de werking is totaal onbewezen. 
  • Kijk naar de darmpjes: probiotica kan hier helpen. 
  • Niet rommelen met de voeding. Geef je borstvoeding dan help je de darmen al genoeg! 
  • Voelt het niet goed, is de onrust excessief? Trek dan aan de bel!