Lavendelzalf: De oplossing voor alles!

crème baby lavendelcrème lavendelzalf smeersels baby Jul 16, 2020

Heb je een baby met zere billetjes? Is je dreumes aan het waggelen? Is je peuter / kleuter een ongeluksvogel? Als ouder ben je snel thuis in het aanbod der smeersels en crèmepjes, maar dan zal je zien dat je net niet datgene bij je hebt of in huis hebt wat je denkt nodig te hebben. Wat kun je eigenlijk smeren? Is het allemaal wel zo goed?


Ik weet niet hoe jij het ervaart, maar persoonlijk schrik ik soms van een ingrediëntenlijst, van wat baby’s allemaal wordt ‘aangesmeerd’ en de hoeveelheid ‘meuk’ die je voor iedere kwaal schijnbaar in huis moet hebben. Weten wat erin zit, is niet alleen qua eten prettig, maar net zo goed voor wat je op je grootste orgaan smeert: de huid.


Zo’n twee jaar geleden begon ik mij daarom - in combinatie met aromatherapie - meer te verdiepen in hoe ik dit zelf voor elkaar kon heksen. Na een uurtje brandnetels plukken (met mandje en al, huppelend over het fietspad, mijn rode kapje thuisgelaten) kon het eerste brouwsel worden gemaakt: de ‘mama-ik-ben-in-de-brandnetels-gevallen’ en ‘mama-ik-heb-jeuk’ crème. Te gebruiken voor alles wat prikt en steekt. Daarna maakte ik mijn eigen maceraten en hier zat ook een potje vers gebrouwen homemade lavendelolie tussen, old school gebrouwen met drie weken wachttijd.


Het recept voor deze lavendelcrème deel ik met je, want trust me: heb je deze lavendelzalf, dan heb je alles. Ik maakte er zelf te veel van, dus ieder kind heeft een minipotje verplicht in de schooltas, iedere verdieping in huis heeft een pot staan en mijn tas bevat altijd: lavendelzalf. Want:


Huidirritaties

Wondjes

Blauwe plekken

Zere billen

Zere lippen (kloofjes, etc.)

Droge huid

Te kort afgebroken nageltjes

Schaafwonden (geen harde korsten)

 
Ze verdwijnen als sneeuw voor de zon. Bijkomend voordeel: muggen houden niet van lavendel, luizen ook niet. De paarse geurmaker is ook nog eens antibacterieel en door de amandelolie in deze zalf werkt het ook verzorgend. Lavendel brengt (bewezen) rust, ontspanning en slaap. My all time favorite! Ik maakte het zelf met mijn zoontje (toen 4 jaar), leuke bezigheidstherapie! Geen gedoe met smeren ook, want wat je zelf maakt is alleen maar leuk en goed toch?

 
Wat je wilt inkopen:

  • Amandelolie (50 ml)
  • Bijenwas (5 gr)
  • Lavendel etherische olie (5 druppels)
  • En als je geen tuin vol lavendel hebt (why not!) dan kun je ook 5gr gedroogde lavendelbloempjes kopen.

[Online allemaal goed verkrijgbaar, maar ook bij een Holland & Barret of natuurwinkel].

 
Wat je wilt doen:

Je heksenmuts even pakken, samen met je heksenketel. Geen muts? Knutsel er een samen met je spruit. Geen ketel? Een pan werkt ook. Wacht tot volle maan zodat je kunt zien wat je doet of maak dit gewoon overdag ;-)

  • Maak een maceraat van de amandelolie en lavendel. Dit doe je door een leeg jampotje, mason jar of wekpotje te vullen met de lavendelbloemen en vervolgens te overgieten met de olie. Verwarm dit een half uurtje au-bain-marie op laag vuur (niet koken). Zeef daarna de olie, je wilt immers de zuivere kruidenolie hebben.
  • Giet de gezuiverde olie weer in een schone pan en voeg de bijenwas toe. Dit mag helemaal oplossen (blijf roeren). Laat dan afkoelen, maar het mag nog wel vloeibaar zijn anders kun je niet gieten. Voeg dan de lavendel etherische olie toe en roer goed door.
  • Dit brouwsel giet je weer over in potjes, speciale zalfpotjes zijn online te koop of bewaar oude potjes en maak deze goed schoon. Gebruik kleintjes voor onderweg, een grotere voor in de badkamer, et cetera. Zorg wel voor schone potjes, dus eerst even steriliseren!
  • Officieel is dit zo’n zes maanden houdbaar, maar mijn potjes zijn na ruim een jaar nog steeds goed en effectief. Eventueel kun je ook kiezen voor jojobaolie in plaats van amandelolie, dit is langer houdbaar.


 Have fun!