Leren slapen voor échte mini’s: kan dat?

ritme slaap 0-6 maanden May 17, 2018

Kun je de allerkleinsten wel leren slapen? Mag je wel slaaptrainen als je kleintje jonger is dan zes, vier, drie of twee maanden? Kún je wel wat doen die eerste weken of moet je dat überhaupt niet willen? De laatste tijd krijg ik regelmatig deze vragen en ik snap het goed. Want google maar eens een rondje langs het web en het ene na het andere advies komt voorbij op je scherm. Wat is nu wijsheid?

Waar vroeger de sleutel van de babykamer werd meegenomen door de kraamhulp om baby in week 1 meteen maar even ‘goed te zetten’, daarna niemand meer wat wilde doen om baby ook maar een beetje in de weg te zitten en alles juist ‘te los’ werd, het laten-huilen toen weer populair werd….lijken we nu in een soort van exacte wetenschap terecht te zijn gekomen waarbij baby’s leeftijd bepaalt hoe stevig je de touwtjes aan zou mogen trekken.

Is je baby 4 maanden oud, dan komt er een of andere magische grens tussen ‘beetje aan een slaapgewoonte werken en alles mag eigenlijk’ en ‘keihard aan de bak’. Laat ik duidelijk zijn: zo werkt het natuurlijk niet. Het is én geen exacte wetenschap én niet magisch. Heeft leeftijd er iets mee te maken? Sure! Maar dat neemt niet weg dat je ervoo, tijden en erna heus wel wat aan het slapen kunt doen.

Op vier maanden vind je een slaapregressiepunt die wel de wereld op zijn kop zet en daarna ook een boel mogelijk maakt. Het is dé reden waarom slapen na deze leeftijd anders werkt en je baby eerlijk gezegd ook. Waarom slapen na vier maanden gewoon andere koek met een ander recept is. Maar dat geldt ook als je baby ouder is dan zes, acht of twaalf maanden (en ik kan nog wel verder tellen). Iedere fase zijn specs.  Zo ook dus de fase voor vier maanden.

Over het algemeen wordt de grens getrokken omdat werken aan slapen als een serieuze bootcamp wordt gezien waarbij menig traantje vloeit en wil wordt gebroken. Daar sta ik nooit achter, of je ukje nu kleiner of wat minder klein is. En als je de weg naar dromenland wijst op een responsieve en liefdevolle wijze, dan speelt leeftijd amper een rol. Het kan altijd. Alleen zal het op het ene moment beter gaan en kun je meer verwachten dan op een ander moment. Daarover schreef ik eerder. 

In een notendop?

  • Kleiner dan zes weken? Lekker cocoonen en niet nadenken maar voelen 
  • Tussen zes weken en vier maanden: rustig werken met rust en regelmaat, de natuurlijke ritmes volgen en finetunen met de (natuurlijke) wakkertijden. Niets afdwingen, maar wel gewoontes instellen. Wanneer het juiste moment daar is, dat merk je zelf. De een draagt baby tot vier maanden lekker bij zich en denkt pas aan het eigen bedje als baby te zwaar wordt, de ander wil ukkepuk wat eerder in eigen bed leren slapen. Sommige baby’s hebben echt even meer cocoonen nodig dan de andere. Soms speelt onrust. Soms gaat het juist ‘regelloos’ prima. Kortom: voel je moment.
  • Tussen vier en zes maanden: is het een pittige fase. Omdat van plots grote veranderingen door te voeren is wat te veel gevraagd. Je baby heeft je hier hard nodig. Rustig een gewoonte instellen: ja. Maar afdwingen: nee.
  • Na zes maanden verandert het toneel. Je kunt meer en je baby ook. Het prille is eraf. Maar ook dan is het niet nodig om met tranen en harde maatregelen je baby ‘in het slaapgareel’ te krijgen. Werk met de wakkertijden, de slaapassociaties en regelmaat en rust, wen je baby aan het zelf in slaap vallen en je zult zien dat Dromenland beter bereikbaar is dan gedacht.
  • Wat op het ene moment niet gaat, gaat op het andere moment vaak wel. Check je timing! Probeer het gewoon later nog eens.
  • De droomritme methode werkt op deze wijze en kan daarom altijd. Ook in een ‘moeilijke’ fase, omdat je dan kunt werken aan een basis of juist voorkomt dat je verder wegzakt in het moeras der slapeloosheid. Doorpakken doe je dan in de volgende leeftijdsfase.

Kun je de allerkleinsten leren slapen? Ja! Maar doe het wel met liefde.

Meer weten? Klik voor de methode en het boek.