Middagslaapje helpt kinderen beter te leren

bedtijd media onderzoek slaap - peuter May 16, 2018

Kleuters presteren beter op school wanneer ze een middagdutje doen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De basis voor dit belangrijke rustmoment leg je al van jongs af aan. “Skip de middagdut niet zomaar, ook niet bij wakkere dreumesjes en peuters,” aldus slaapdeskundige Stephanie Lampe.

Stephanie Lampe, schrijfster van onder meer het boek Dreumes in Dromenland: “Slaap is heel belangrijk voor kleintjes, ook de middagslaapjes. Te weinig slaap kan allerlei gevolgen hebben, zoals concentratie- en leerproblemen, maar ook agressief gedrag en verminderde weerstand. Wanneer je je kind al van jongs af aan goed leert slapen, zal hij daar later heel veel profijt van hebben.”

Het belang van slaap is bij de meeste ouders bekend: 52% laat hun dreumes overdag 2 tot 3 uur slapen, nog eens 30% van de dreumesjes slaapt 1 tot 2 uur overdag (onderzoek National Sleep Foundation).

Slapen is soms moeilijk!
Maar slapen gaat niet elk kind even makkelijk af. “Het lukt mijn zoontje van 14 maanden niet om te slapen overdag, hij maakt steeds hazeslaapjes,” zegt Petra den Dolder. “Als ik Tim (16 maanden) in bed leg overdag, krijst hij alles bij elkaar, hij wil gewoon niet,” constateert Naomi Wassink. “Als Puck overdag slaapt, valt ze ’s avonds niet in slaap,” vertelt Kiandra Majoor over haar dochter van 18 maanden.

Stephanie kent deze ervaringen maar al te goed. “Sommige kleintjes geven erg vroeg te kennen niet meer te willen slapen overdag. Dat zijn vaak de ‘wakkere types’: ze willen niets missen. Toch is het te vroeg om de middagdut te skippen, dat gaat ten koste van je kind en je gezin. Ook als je kleintje een paar dagen zijn slaapjes niet doet, betekent dit nog niet dat hij eraan toe is om het slapen overdag helemaal te laten. Blijf het ritme volgen en probeer het iedere keer gewoon gedurende een paar weken. Pas de lengte van het slaapje overdag aan, als je kind ’s nachts niet meer goed (door)slaapt. Lukt het echt niet? Vervroeg dan de bedtijd ’s avonds en voorkom dat je kleine oververmoeid naar bed gaat en daardoor niet kan slapen.”

Een beetje hulp
Het klinkt logisch, maar veel ouders kunnen wel een beetje hulp gebruiken bij het leren slapen van hun kind. Stephanie heeft tips: “Dreumesen en peuters maken turbulente groeisprongen, waardoor ze soms even meer behoefte hebben aan geborgenheid en ineens niet meer zelf willen slapen. Ga dan niets afdwingen, maar geef je kind die geborgenheid en help hem door de moeilijke fase heen. Daarna weer even consequenter zijn: de touwtjes straktrekken en werken aan een wenselijk  ritme. Zo help je je kind een gelukkig, stabiel en pienter mensje te worden.”

Het artikel is op de website van Wij te lezen.