Niet slapen -> Onrust -> niet slapen...Onderzoek toont het aan!

onderzoek onrustige baby slapen Nov 21, 2019

Dat slapen, of liever gezegd het gebrek daaraan, een link heeft met onrust: dat is menig ouder vermoedelijk niet vreemd. Een onrustige baby laat zich amper bewegen tot slaap, tenzij er een enorme vermoeidheid is. Maar een slecht slapende baby wordt ook niet al te blij wakker en raakt onrustig. Wie is de kip en wat is het ei? 

Deze ukjes, en volwassenen met slaaptekort evengoed, zijn ook (prikkel)gevoeliger, sneller op de kast te jagen, kunnen minder hebben. Ook dat heeft alles met slaap te maken. Omdat er te weinig van is. Ja, maar waarom dan? 

Het blijkt nu dat slechts één slapeloze nacht het niveau van rusteloosheid, stress, ongedurigheid en angst al doet verhogen met 30%. Aldus een nieuw onderzoek van de universiteit van Californië. Dan lijkt slaap hier toch de kip te zijn als je weet dat stress juist weer slapen in de weg staat en je zo een vicieuze cirkel krijgt. Maar dit is niet alles.

De onderzoekers ontdekten dat diepe slaap dé slaap is om onze zenuwen en hersenen te kalmeren.

Juist dit slaaptype zorgt voor een daling in hartslag en bloeddruk en neurologische synchronisaties kunnen plaatsvinden. Ofwel: al die verbindingen in de hersenen worden zeg maar opnieuw ingericht, waardoor geen stresskipjes ontstaan. Maar dan moet je wel goed slapen, met name gedurende de eerste eenderde van de nacht (want hier boek je diepe slaap). 

Voor volwassenen is deze ontdekking heerlijk nieuws. Want die synthetische medicatie om je rustig te houden (of de kalmerende middelen) zijn eigenlijk niet nodig: er is een natuurlijk alternatief dat anxiety disorders en stress oplost: goede slaap. Daar houden de onderzoekers het op, maar komt bij mij weer die vraag van de kip en het ei. Want stress is een van de grootste veroorzakers van slapeloosheid.

Als je met slaap stress vermindert, maar stress het slapen in de weg staat: hoe krijg je dan slaap?

Hier kom je overigens op het pad van gedragstherapie en mindfulness. Hoewel de allerkleinsten de lenigheid hebben voor de meeste yoga-poses, past deze aanpak dan natuurlijk niet. Is er veel stress, zal bij kleintjes naar de fysieke en softe oorzaak hiervan gekeken moeten worden. Ligt het aan de regelmaat, aan de slaaphygiene? Is er gespannenheid bij de verzorgers? Vergeet niet dat zo'n ukje alles voelt en ervaart als de zijne. Pas dan kun je door met het juiste slaapritme te werken die diepe slaap goed krijgen en daarmee een blije uk. 

De ouders kunnen ondertussen de vruchten plukken van deze bevindingen

Stressreductie opdat die slaapuren die er zijn ook goed zijn! Niet delen van de nacht gaan afwisselen opdat een van de twee een chronisch tekort aan diepe slaap krijgt, maar liever de nachten om en om verdelen. Of met een ritme gaan werken waarbij een der verzorgers vroeg naar bed gaat en vroeg opstaat en de andere juist de 'night owl' wordt. En verder: 

  • Door zelf rustig te worden, wordt een kind ook rustiger;
  • Door een goede slaapomgeving en lekkere regelmaat te hebben, ontstaat rust en betere slaap;
  • Stress brengt cortisol brengt stuiteren. Rust brengt slaap. Een onrustige baby maak je dus rustiger: meer stress geven (laten huilen) heeft dus een averechts effect. 

Het moraal van het verhaal is dat stress en onrust slapeloosheid brengen, maar slapeloosheid brengt ook stress en onrust. Rommel niet te lang aan, goede slaapcoaching doet wonderen.