Nieuwe Schijf van vijf

voeding May 16, 2018
Een nieuwe schijf van vijf, ’t werd ook tijd na 12 jaar.
Het pleit voornamelijk voor meer variatie.Meer groenten en fruit, minder vlees. Nieuw zijn noten, peulvruchten, yoghurt, eieren en koffie. Koolhydraatrijkeproducten als brood en aardappelen, hebben weinig ingeleverd aan plaats.
 
Het is zeker nog geen ideale schijf. Koffie? Veel zuivel? (vooral de melk) Smeerbare vetten? Beetje jammer. Net als de verwijzing naar minder vlees, maar wel vis en vegaproducten. Waarom? Het bewerkte eten wordt afgekeurd, de vegaburger groeit niet aan een plantje…Beetje vega heeft geen burger nodig ðŸ˜‰ Daar had ik nu graag meer aandacht op gezien, gezien de vega-hype. Vis zit redelijk vol met gifstoffen,zo gezond niet meer en ’t ene visje is het andere visje niet. Net als bij groente, fruit en vlees wat dat betreft. Daar zit echt een verschil, als we het dan toch over gezond hebben.
 
Ik blijf het dus al met al wat beperkt vinden en wat ‘half’. Dat is jammer, gezien de inzet, de onderliggende onderzoeken, de wachttijd, de wensen. De bedoeling is zo goed. Het zal zijn redenen hebben. Voor nu blijf ik persoonlijk meer fan van de Voedselzandloper. En van het eten van voeding in plaats van producten.
 
Voor de kleintjes: lekker bio, lekker veel groenten en fruit. Geen glaasje koemelk nodig, liever kwark dan yoghurt. Roomboter in plaats van margarine. Suiker niet nodig, minder koolhydraten ten gunste van de groenten. Koffie zou ik niet doen ;-) 
In de Library vind je een prachtig Voedselintroductieschema!
 
 
Meer weten?