Ouders slapen 44 dagen minder bij komst baby

onderzoek slaap - ouders slapen May 15, 2018

Een nieuwe baby kost ouders gemiddeld 44 dagen slaap, zo blijkt uit een onderzoek onder 1800 mensen uitgevoerd door Britse matrasfabrikant Ergoflex. Jonge ouders krijgen in het eerste jaar gemiddeld 5.1 uur nachtrust, zo’n 3 uren per nacht minder dan aanbevolen is. De belangrijkste redenen volgens de onderzoekers: nachtvoedingen, huilende kleintjes en wakker worden om bezorgdheid.

Echt een grote verrassing is dit onderzoek niet: iedereen weet immers wel dat een baby de eerste periode gebroken nachten betekent. Is dat erg? Vaak stelt je lichaam zich erop in en door overdag geen moordtempo aan te houden en ook voor jezelf wat rust in te bouwen, kun je dit prima aan. Soms echter duren de gebroken nachten langer dan een paar maanden, waarbij de kleine spruit niet 1 keer maar meerdere keren per nacht wakker wordt en ook overdag steeds slechter gaat slapen. Dat is wel vervelend, immers zowel je spruit als de nieuwbakken ouders gaan dan op hun tandvlees lopen. Het kan ook anders.

Eerdere onderzoeken, die ik al aanhaalde in mijn boek Baby in een Droomritme (2011), lieten zien dat jonge ouders gedurende het eerste jaar twee maanden slaap inleveren. 60 dagen dus, in plaats van de 44 uit het meest recente onderzoek. Dit kan dus betekenen dat het juist beter gaat met jonge ouders, aan de andere kant kun je onderzoeken niet zonder meer met elkaar vergelijken. Vaststaat hoe dan ook dat de nachtrust even niet meer is wat het geweest is, maar dat je zeker wel weer op het juiste pad kunt komen. Een deel van het slaapverlies wordt namelijk veroorzaakt door onervarenheid en onbekendheid met slaap, doorslapen en ritme. Zie ook het persbericht Baby in een Droomritme. Door het slapen van een baby goed te begrijpen, daardoor goed te timen en de slaapsignalen van baby te zien, kan veel worden bereikt. Baby’s slapen beter overdag en ’s nachts als je weet ‘hoe het werkt’. Zo is het voor veel jonge ouders een verrassing te horen dat hele jonge baby’s ieder uur naar bed gaan. Deze kleintjes slapen wellicht veel, maar ze slapen niet lang achter elkaar. Daar zit vaak de pijnpunt: wij grote mensen slapen minder lang, maar wel achter elkaar. Dit moet je niet willen opleggen aan je kleintje: baby’s horen in het begin kort te slapen en direct of heel snel doorslapen is niet zo gunstig als het lijkt: Moeder Natuur heeft het niet voor niets zo bedacht. Diep slapen is niet goed voor een baby en lang slapen zorgt ervoor dat er te weinig voeding binnenkomt. Het buikje is immers nog zo klein, baby kan zich niet voldrinken om zo een hele nacht zonder voeding te kunnen. Accepteren dat bij de eerste periode veel, maar korte slaapjes horen met veel maar geen ‘lange’ drinkperiodes is een eerste stap. Laat baby lekker zijn ritme bepalen, let op de slaapsignalen, volg het ritme.