Peiling: Baby's slapen veilig

co-sleeping onderzoek slapen May 16, 2018

Goed nieuws: de mini-mensjes in Nederland slapen veilig. Dit blijkt uit een peiling van VeiligheidNL. Op zich niets nieuws onder de zon, het aantal kleintjes dat getroffen wordt door wiegendood maakte de afgelopen decennia al een spectaculaire daling mee: halverwege de jaren 80 werden elk jaar 190 baby’s getroffen door wiegendood, nu zijn dat er jaarlijks minder dan 20. Allemaal dankzij goede slaapvoorlichting.Top.

Leuk aan dit soort peilingen zijn de cijfertjes, het geeft mooi inzicht en vergelijkingsmateriaal. Zo ben ik blij verrast over het aantal baby’s dat in een slaapzakje slaapt (80%) en verbaasd over de baby’s die een dekbedje krijgen (5%). Overall zie ik mooie dingen: baby’s die lekker op hun rug slapen, zonder ander  beddengoed dan het slaapzakje,  met rooming-in bij de ouders. En ook een 10% van de baby’s die soms tot altijd in het ouderlijk bed mogen slapen. Lucky buggers. Want daar gaat het mij nu hier om…

Schermafbeelding 2016-03-11 om 16.18.23Het is immers eerder regel dan uitzondering om je kleintje in een wiegje of ledikantje te laten slapen. Wijk je af van de norm, dan mag je sterk in je schoenen staan en heb je dus vaak echt wel je redenen. Je hebt er kortom over nagedacht. Waarschijnlijk nog wel meer dan de ouder die zijn baby ‘regulier’ laat slapen. Wat je ook kiest, het is oké. Want ik ga ervan uit dat je dan ook nadenkt en je informeert over hoe je dit allemaal veilig doet, net zoals je dat bij het kopen van een bedje of matrasje doet. Is het ‘slecht’? Ben je mal. Het is anders. Maar alleen als je je voeten op Westerse grond hebt staan. Kom verder in de wereld en je bent de uitzondering als je je baby in een bedje laat slapen. Zelfs als je met ‘slechts’ je partner en je kids in bed slaapt ben je in sommige landen een eenzame slaper. Alles is relatief.

Jammer vind ik het daarom dat je een slecht gevoel krijgt van samen slapen met je baby. In de peiling wordt gezegd: ‘Samen slapen met je baby is vanuit veiligheidsoogpunt niet aan te raden, omdat je baby tussen de matrassen bekneld kan raken, onder het beddengoed terecht kan komen of je als ouder op je baby kunt rollen – zeker als je moe bent.’ Ja…Ik kan er ook van maken: Je baby alleen laten slapen is niet aan te raden, omdat hij tussen het matras of de spijltjes kan komen, onder het beddengoed terecht kan komen of uit het bed kan vallen, zijn hoofd kan bezeren tegen het hoofdbord, bij het over dwars liggen in bed of zijn voetje tussen de spijlen parkeert.

Snap je? Niet alle nadelen zijn voorbehouden aan het samen slapen, niet alle nadelen zijn van toepassing en tegenover die nadelen staan niet louter voordelen. Het is te kort door de bocht, waardoor samen slapen een schaduw krijgt toegeworpen. Slaap je samen, misschien heb je 1 matras in plaats van 2. En misschien plaats je je baby even niet op de naad als hij bij je slaapt? Het wordt bij samen slapen overigens altijd aangeraden baby juist niet in het midden te leggen. Niet omdat mama op hem rolt, maar papa dit eerder wel doet. En op deze wijze krijg je eerder een beddengoed-risico. Baby bij moeder, heb je dat niet. Ook omdat samen slapende mama’s of een eigen dekbed / deken gebruiken of er sowieso maar half onder liggen en zich hullen in dikke vesten. (Baby ernaast in -uiteraard- zijn slaapzakje). Moeders rollen niet zo snel op hun kroost, echt niet, daar zijn genoeg onderzoeken naar gedaan. Slaapt baby alleen, dan heb je ook je risico’s. Het matrasje moet goed zijn en ademen, net als bij samen slapen. En ook in een veilig bedje kan er best wat gebeuren. Niet om je bang te maken, wel om de eerlijke vergelijking aan te gaan.

Schermafbeelding 2016-03-11 om 16.25.02Samen slapen heeft nog een voordeel en die  heeft wel met veiligheid te maken. Ik mis dat voordeel in het commentaar en dat vind ik eenzijdig en jammer. Want juist samen slapen doet iets met mama’s intuitie. De samen slapende moeder zal meestal borstvoeding geven, want juist dan is het samen slapen praktisch en geeft het voor iedereen meer slaap (ook een voordeel). Die moeder is meer ‘in tune’ met baby, blijkt uit onderzoek, en wordt daarom eerder wakker als er iets met baby is. Ook slaapt ze in een andere houding (Universiteit van Durham /Sleeplab), waarmee ukje juist  beschermd wordt. Dat is ook zo als er geen borstvoeding meer wordt gegeven, maar wel nog samen wordt geslapen.

Wat ik ook mis is de link tussen voeding en veilig slapen. Want een flesbaby slaapt anders dan een borstbaby, vooral in de eerste drie maanden. Laten dat nu precies de ‘wiegendoodmaanden’ zijn. De flesbaby wordt minder snel wakker en is dus ook minder (snel) in staat zijn ouders te alarmeren.

Samen slapen heeft zeker ook veel voordelen, veel ‘beschermingsmechanismen’ tegen wiegendood. Het per definitie onveilig noemen, dat is niet correct. Want dan zou de rest van de wereld toch een stuk compacter zijn…

Schermafbeelding 2016-03-11 om 16.25.53Iedereen dan gezellig saampjes in een bed? Die keuze is -vind ik- aan het gezin. Maak die keuze verstandig, doe het met beleid en liefde en dan hoeft niemand je te vertellen wat voor jou het beste is, toch? Net zoals er aan samen slapen voor- en nadelen kleven, zo is dat ook met alleen slapen. Doe wat je hart je in geeft en laat je verstand spreken.