Peuters krijgen stress van missen middagslaapje

onderzoek slaap - peuter May 14, 2018

De peuter die denkt het zonder middagslaapje te kunnen doen, heeft het flink mis. Dat is althans wat wetenschappers van de University of Colorado Boulder in het Journal of Sleep Research stellen. Klein, klein wakker peutertje raakt namelijk minder geinteresseerd en angstiger en heeft moeite om met kleine problemen om te gaan.

Het onderzoeksteam analyseerde het slaappatroon van peuters van 2 tot 3 jaar. De kinderen droegen een speciaal apparaatje dat aangaf hoeveel ze sliepen. Ook hielden hun ouders een slaaplogboek bij. Vervolgens werden de peutertjes voor een lastige puzzel gezet en gefilmd. Niet verrassend bleek dat vermoeide peuters minder geinteresseerd waren in het oplossen van de puzzel, minder blij waren als het ze gelukt was en meer geirriteerd als het niet lukte. Conclusie: “Een vermoeid kind kan bij de kinderopvang wellicht minder goed meedoen” en “Te weinig slaap kan de ontwikkelende hersenen vormen en het risico op levenslange emotionele problemen vergroten”.

De kanttekening

Wat jammer is: in het onderzoek wordt het missen van het middagslaapje gelinkt aan een vermoeide peuter. Daarentegen hoeft een peuter die het zonder middagslaapje doet helemaal niet vermoeid te zijn. Sterker nog: een peuter die een prima middagslaapje doet, maar korte of onderbroken nachten maakt kan net zo -of misschien wel meer- vermoeid zijn. Beter is dus om te kijken naar het totale aantal behaalde uren slaap op een dag en wat gemiddeld gezien verstandig is voor een peuter. En, daarbij goed te kijken naar het kind. Het ene exemplaar heeft  nu eenmaal meer slaap nodig dan het andere, net als bij grote mensen het geval is. Het onderzoek lijkt nu wel aan te geven dat peuters die geen middagslaapje doen per definitie verkeerd bezig zijn (lees: hun ouders moeten op het strafbankje) en het schuldgevoel bij paps en mams wordt nog aangewakkerd door emotionele problemen die je je kind zou meegeven.

Is het dan lariekoek?

Nee, de conclusie klopt wel: kinderen hebben slaap nodig en veel kinderen, van alle leeftijden, vertoeven tegenwoordig veel te weinig in dromenland. Te weinig slaap is van invloed op ontwikkelende hersentjes en kan bepaalde problemen geven, waaronder emtionele. Maar ook ADHD, slechte concentratie, niet kunnen meekomen op school, woede-aanvallen en meer. Maar, deze dingen zijn niet gelinkt aan een middagtukje. Zoals gezegd: het gaat om het totaal aantal uren slaap per 24 uur en of dit genoeg is voor je kind / hij of zij er wel bij vaart.

Wat te doen als peutertje het middagtukje weigert?

In een eerdere blog beschreef ik al hoeveel slaap je kind nodig heeft (per leeftijd). Klein, klein peutertje heeft gemiddeld 13 uur slaap nodig per dag. De meeste peutertjes slapen 11 uur ’s nachts en doen een middagdutje van 2 uur. Heeft jouw baby de klok rond geslapen? Verbaas je dan niet als het middagslaapje maar een uurtje duurt. Is dat verkeerd? Nee, want hij pakt nog steeds 13 uur. Is dat genoeg? Dat weet je alleen door naar je peutertje te kijken. Is hij jengelig, onhandig, valt hij veel, is niets goed? Dan is er duidelijk nog een slaapje nodig. Is hij echter vrolijk en blij, dan is er niets aan de hand. Is hij overactief en heeft hij de ene na de andere stimulatie kort achter elkaar nodig? Ook dan is hij oververmoeid en heeft hij een slaapje nodig.

Alles leuk en wel, maar wat als peutertje daar anders over denkt? Het enige wat je echt kunt doen is blijven proberen en geduldig blijven, volg je slaapjesritme. Lukt het om 1300 uur niet, ook niet na wat troostrondes? Dan probeer je het gewoon om 1500 uur weer. En soms hebben ze de ene dag geen middagslaapje nodig en de andere dag wel. Gewoon kijken en flexibel op je peutertje inspelen, dan komt het helemaal goed.