Probiotica maakt onrustige uk rustiger

onderzoek onrustige baby Nov 07, 2018

Is je baby onrustig? Dan kunnen er veel stoorzenders zijn die hem mogelijk plagen. Altijd goed om naar de oorzaak te kijken en niet alleen de symptomen 'weg te behandelen'. Maar wat altijd opvallend is aan al die onruststokers is dat een veelheid eenzelfde bron heeft: dat buikje. 

Alle baby's worden redelijk steriel geboren. Niet zo steriel als dat tot voor kort werd gedacht, omdat er in de buik ook al de nodige uitwisseling van bacteriën plaatsvindt. Bij een natuurlijke geboorte volgt dan direct een 'infuus' aan biotica om baby een soort van kick-start te geven. Dat 'infuus' verschilt van moeder op moeder en gegeven ons eetpatroon in het Westen kan er altijd wel even een schepje bovenop qua kwaliteit. Moeder met een allergie of darmissues? Goede kans dat baby er ook last van heeft. Maar...het is ook erg persoonlijk. Iedere baby heeft werkt te verrichten aan zijn darmflora, maar niet iedere baby is immers onrustig. 

Allergie? Dat komt (mede) doordat de darmen 'lekken', het immuunsysteem reageert dan op de indringer in de bloedbaan. Krampen? De darmen zijn nog niet helemaal klaar voor het grote werk. Obstipatie? Idem dito. Reflux? Een van de oorzaken is dat buikje, ja door een nog niet super werkend maagklepje, ook omdat de anatomie nog niet is wat het mag zijn en ook doordat er een disbalans is in die darmflora. 

Veel huilen kan natuurlijk ook door overprikkeling, oververmoeidheid of iets anders komen. Maar is het een veel voorkomende stoorzender, dan kan probiotica baat hebben. 

Probiotica zorgt voor net zo'n infuus aan darmbacteriën, waardoor baby niet alleen de kick-start krijgt maar ook direct een lading van goede kwaliteit -mits je een kwalitatief supplement kiest-. En dat kan verschil maken: in intensiteit van de onrust en hoe snel je kleintje ervan af is. Ook zorgt het direct voor een hogere weerstand (wat fijn is, want op meer onrust zit je niet te wachten) en verhelpt het obstipatie.

Mooi is dat er steeds meer onderzoeken komen naar de werkzaamheid van probiotica bij onrustige baby's. Een Canadees onderzoek bijvoorbeeld wees uit dat baby's minder en minder lang huilen als probiotica wordt gegeven. Wélke je geeft maakt dan zeker uit, in dit onderzoek gaven ze L reuteri DSM. 

Ook opmerkelijk is dat probiotica méér effect sorteert als de baby borstvoeding krijgt. (Vermoedelijk omdat borstvoeding al 'probiotisch' is en dit zo verder wordt gestimuleerd). 

Overweeg je je onrustige baby probiotica te geven? Zorg er dan voor dat je kennis up to date is, laat je voorlichten en eventueel begeleiden en kies altijd voor een kwalitatief merk, geschikt voor zuigelingen.