Reflux: meer dan spugen

baby reflux May 14, 2018

Reflux komt vaker voor dan je misschien zou denken

In Amerika worden jaarlijks acht miljoen baby’s geboren. Hiervan heeft 85% reflux in onschuldige vorm (spugen) gedurende de eerste weken van het leventje. Bij 50% van deze ukjes is er reflux in minder onschuldige vorm. 60-70% van deze baby’s ontwikkelt klinische reflux op de leeftijd van 3-4 maanden. Ernstige reflux komt voor bij ongeveer 8% van de baby’s. Reflux is simpelweg het terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm. Veel baby’s hebben dit en vaak is er niets aan de hand. Je krijgt simpelweg ‘mondjes terug’. Deze vorm wordt Gastro-oesophageal Reflux (GOR) genoemd. Er is wel aan de hand als je baby last heeft van de reflux. Ofwel last heeft  van Gastro-oesophageal Reflux Disease (GORD). De oorzaak is bijna altijd de onvolgroeidheid van de tweede spierkring in de maag.

Hoe herken je reflux?

 • Je baby is geïrriteerd, onrustig, huilt veel en is daarbij ontroostbaar;
 • Je baby slaapt slecht, wordt vaak snel weer wakker, vaak direct huilend;
 • Je baby heeft vaak de hik;
 • Veel slikken, ‘stik geluiden’, rochelen, hees zijn, vaak hoesten;
 • Zwaar ademen;
 • Oorontstekingen;
 • Weigeren te drinken of slechts kort drinken of juist continu om voedingen vragen;
 • Overmatig kwijlen of spugen;
 • Je baby doet zijn vuistje in zijn mondje, alsof hij zichzelf wil laten kokhalzen;
 • Achterblijvende groei;
 • Zuur ruiken, vooral uit het mondje;
 • Overstrekken en hoofdje naar achteren trekken;
 • Moeizaam drinken: snel weer loslaten en weer happen.

Reflux wordt  vaak in een adem genoemd met spugen. Sterker nog: er wordt soms een diagnose gemist omdat de baby niet spuugt. Er zijn echter twee soorten reflux: normaal en verborgen. Je raadt het al, bij verborgen reflux spuugt de baby niet of amper. Het opkomende maagzuur slikt deze baby juist weer terug, wat het extra pijnlijk maakt omdat the zuur dan twee keer langs de wonden gaat.

Daar moet je wat aan doen, toch?

Natuurlijk. Want hoewel reflux in de meeste gevallen overgaat als je baby de eerste verjaardagskaarsjes uitblaast, moet er in de tussentijd wel wat worden gedaan. Het is namelijk niet onschuldig. Onbehandelde (ernstige) reflux kan namelijk enorme problemen met slapen, groeien en voeding geven. Soms is het zelfs gevaarlijk, omdat het zuur in de longen kan komen of baby’s kunnen stikken in hun eigen braaksel. Natuurlijk zijn dat extreme gevallen die gelukkig niet vaak voorkomen, maar feit is wel dat een behandeling een wereld van verschil maakt. Voor de baby, die kan gaan groeien en bloeien, en voor de ouders. Want ga er maar aanstaan: dag in, dag uit, maand in maand uit, voor een onrustige baby zorgen. Dat is ‘killing’.

Maar om er wat aan te doen moet je soms even flink in je schoenen staan. Diagnoses komen soms te laat. Reflux wordt helaas soms gezien als een ‘modeverschijnsel’, de onrust niet serieus genomen. Rust & regelmaat zijn de toverwoorden van het moment, dus dat wordt als de oplossing voor alle onrust aangedragen. Alsof je een baby met pijn in een ritme kunt krijgen. Er wordt vooral gekeken naar het huilen en niet naar de onderliggende oorzaak. Huilen is net als koorts een symptoom en geen oorzaak an sich. Je zult het huilen dus nooit echt doen verminderen als de oorzaak niet wordt weggenomen. Een ander probleem is dat reflux initieel wordt verward met darmkrampjes. Bij iedere onrustige baby wordt immers ook vaak gezegd dat het vast krampjes zijn. Dat is ook niet zo verwonderlijk: krampjes komen vaker voor en de symptomen zijn deels gelijk. Het grote verschil is dat darmkrampjes relatief onschuldig zijn en reflux serieus pijn doet.

De oplossing

Als je reflux vermoedt, aarzel dan niet om meteen je huisarts te bellen. Word je daar niet geholpen, dan vraag je om de kinderarts. Laat je niet wegsturen. Als jij denkt dat er iets niet klopt, dan moet er gewoon hulp komen. Je moedergevoel is meestal correct! Als het reflux is, dan is de behandeling vrij simpel. Met maagzuurremmers wordt de aanmaak van maagzuur verminderd. Als je ook nog je baby schuin laat slapen, rechtop voedt en na de voeding een half uur rechtop houdt, dan zal het zeker beter gaan. Met medicatie alleen ben je er nog niet. Nu de pijn weg is, kun je pas werken aan een ritme: je baby leren slapen, de slaapsignalen leren herkennen. Dan pas hebben rust en regelmaat echt zin.