Reflux: oplossingen (DIY & DIWYD)

onrustige baby reflux May 17, 2018

Reflux is niet te genezen. Maar, jonge kinderen kunnen er wel overheen groeien. Gelukkig gebeurt dat heel vaak. Wat kun je doen, DIY (Do It Yourself) of DIWYD (Do It With Your Docter)?

Er zijn verschillende behandelingen voor baby’s met reflux:

 • De belangrijkste heler, eigenlijk voor alles, is tijd. Onderzoeken en praktijk geven eenduidig aan dat de meeste ukjes rond de eerste verjaardag reflux-vrij zijn. Ze groeien er simpelweg overheen.
 • Algemene adviezen als rechtop voeden, vaker voeden en slapen op een lichte helling. Dit is vaak de eerste stap.
 • Geef je borstvoeding? Kijk dan samen met een lactatiekundige naar je aanlegtechniek. Dit, samen met overtollige melkproductie kan ook refluxklachten geven.
 • Laat dan ook het tongriempje of lipbandje even bekijken: een te kort riempje is een van de oorzaken van reflux.
 • Hypo-allergene melk of een allergeen dieet voor de borstvoedende mama. Soms is reflux namelijk een symptoom van een allergie of intolerantie. Soms gaan reflux en een allergie hand in hand. Sommige baby’s doen het daarom ‘ineens’ beter op hypo-allergene melk.
 • Geef het buikje even wat hulp met probiotica.
 • Medicatie om de aanmaak van maagzuur te remmen of te blokkeren en zo de reflux bij de bron aan te pakken. De meest gebruikte / voorgeschreven medicatie is Losec, Zantac of Nexium (verminderen aanmaak maagzuur), eventueel in combinatie met Motillium om de maag sneller te ledigen. Doe dit als laatste stap, er kleven namelijk wel nadelen aan deze medicijnen.
 • Een operatie als er sprake is van een medisch afwijken, zoals een defect maagklepje (dit komt echt niet vaak voor!).

copy-of-co-sleepingNiet elke baby met reflux heeft behandeling nodig. Is je baby bijvoorbeeld een happy spitter, dan is reflux eigenlijk meer een wasprobleem en voegen onderzoeken en medicijnen minder toe dan een goede wasmachine. Het hangt er dus zeer van af welke vorm van reflux je baby heeft en in hoeverre hij er last van heeft. Daarom is het zo belangrijk de diagnose door een arts te laten doen. Wat de behandeling ook is, het is erop gericht de pijn te verzachten. Het kan nooit reflux helemaal wegnemen, tenzij het wordt veroorzaakt door een duidelijk medisch afwijken, zoals een maagklepje dat niet goed functioneert. Iedere behandeling gaat ook stap-voor-stap. En dat is goed, want dan kun
je precies zien wat werkt en waarom. Het is simpelweg soms een kwestie van proberen, van trial & error.

Tips & Tricks

 • Zet het bedje schuin
 • Draag je baby veel
 • Rechtop voeden
 • Vaker voeden
 • Rustig laten drinken
 • Let op met bijvoeding: start niet voor zes maanden en pas op met ‘zuur’ fruit.
 • Rust, regelmaat en inbakeren
 • Losse kleertjes

Johannesbroodpitmeel
Het indikken van de voeding met Johannesbroodpitmeel (Nutrix) wordt vaak als hulpmiddel genoemd. Het is echter beter dit niet te doen. In de eerste plaats is niet bewezen dat indikken helpt. Verder kan het zwaarder op de maag liggen en zo meer klachten veroorzaken. Ook zal je baby -als hij al slecht drinkt- minder voedingsstoffen binnenkrijgen. De verdikking voegt namelijk niets toe en zorgt eerder voor een vol gevoel.

Onder behandeling?
Als je baby medicatie tegen reflux krijgt voorgeschreven, wees er dan op bedacht dat dosering en timing ervan van belang zijn. De medicatie geef je voor een voeding. De dosering is afgestemd op het lichaamsgewicht, de arts schrijft voor hoeveel je baby zou moeten nemen en past dit bij een volgend consult eventueel aan. Echter, jonge baby’s groeien razendsnel, soms wel een kilo per maand. Vervolgafspraken worden 4-6 wekelijks gemaakt. Zo kan het gebeuren dat je baby het initieel goed doet op de medicatie, maar tegen de tijd van het vervolgconsult weer onrustig is. Beter is vroeg aan de bel te trekken als je de onrust weer ziet toenemen.

 

Geen reflux maar krampjes of meer regelmaat?
Heb je medisch advies ingewonnen, vermoed je reflux, maar kreeg je de diagnose ‘darmkrampjes’ of het advies om meer regelmaat toe te passen en eventueel te gaan inbakeren? Is je baby ondertussen heel erg onrustig? Laat je dan niet van het kastje naar de muur sturen. Je mamagevoel klopt bijna altijd. Vraag om een andere arts of vraag specifiek wat je wilt. Als inbakeren en regelmaat niet aanslaan, als hypo-allergene melk of een dieet geen zoden aan de dijk zetten en als je baby enkele van de symptomen voor reflux vertoont: ga door tot je gehoord wordt!

Meer weten?

Het nieuwe, geheel herziene (én enige Nederlandse) Refluxboek komt eraan….