Slaap kindje slaap: 10 tips om je baby goed te laten slapen

ritme slaap - dreumes slaap 0-6 maanden slaap 6-12 maanden slapen May 17, 2018

Het is de grote hamvraag: hoe laat ik mijn baby beter slapen? Logisch, want hoewel ‘normale’ baby’s best veel slapen, doen ze dit niet super lang achter elkaar. Dat maakt dat ouders na een paar weken best wel moe zijn. Soms ook onzeker, als het baby’tje van de buren van zes weken oud de hele nacht zoet slaapt. Wat is normaal? En hoe help je je baby goed te slapen?

co-sleeping-2

1. Stel je verwachtingen bij, indien nodig
‘Slapen als een baby’: dat zullen baby’s onder normale omstandigheden zeker doen. Maar dat is niet uren achter elkaar. En maar goed ook: want ukjes zijn daar nog helemaal niet klaar voor. Het is dus heel normaal dat je baby veel slaapjes doet die geen uren in beslag nemen. Sterker nog: het is beter zelfs, want zeer jonge baby’s moeten echt minimaal elke drie uur een voeding hebben, ook ‘s nachts. Borstgevoede baby’s krijgen de voeding natuurlijk op basis van vraag en aanbod en willen frequenter een voeding.

2. Kijk naar je baby
Baby’s vertellen je wanneer ze moe zijn. Maar je moet het wel zien. Erg jonge ukjes gaan niet uitgebreid in hun oogjes wrijven. Subtiele signalen als wegkijken, draaien met de ogen: dat betekent ‘Ik wil naar bed’. Mis je deze signalen, dank kan het gebeuren dat je baby juist extra alert wordt, alsof je de boot hebt gemist. Als je dan je baby wilt laten slapen is het moeilijk. Juist die baby’s waarvan wordt gezegd dat ze niet genoeg stimulatie en prikkels lijken te kunnen krijgen, ‘de wakkere types’, dat zijn de baby’s die eigenlijk eerder in hun bedje moeten liggen. Overactiviteit is dus ook een slaapsignaal. Zie je dit bij je baby? Leg hem dan eerder in bed bij het volgende slaapje.

3. Ritme, ritme, ritme
Vind je het lastig om de slaapsignalen op te pikken? Een ritme geeft je houvast. Als je weet dat en baby van een paar weken oud echt niet langer wakker is dan een uurtje en een iets ouder ukje 90 minuten, dan weet je ongeveer wanneer je de slaapsignalen kunt verwachten. En zie je ze niet, dan is het altijd beter om tien à vijftien minuten eerder je baby klaar te maken voor het slapen, dan om in het duister te tasten, wellicht de boot te missen en met een oververmoeide ongelukkige baby te zitten. Het is makkelijk om een uitgeruste baby te helpen met slapen dan om een oververmoeide, overactieve baby in slaap te krijgen. Let op: dit betekent niet dat je alles op de klok moet doen. Kijken naar je baby en luisteren naar je gevoel staan voorop. Maar soms is het lastig en dan kan een idee van gemiddelde tijden je houvast geven. Iedere leeftijd heeft zijn eigen ritmes, dus groei met je baby mee.

4. Maak geen slechte gewoontes, maak wel goede slaapgewoontes
Natuurlijk vallen baby’s wel eens in slaap tijdens de voeding of vertrekken ze naar dromenland terwijl ze lekker bij je liggen. Daar is af en toe helemaal niets mis mee. Zeker niet als je baby geplaagd wordt door darmkrampjes, een verkoudheid of andere ellende. Gebeurt dit echter vaak, of iedere keer, dan heb je kans dat het een gewoonte wordt: ook ‘s nachts. Initieel kun je je baby gewoon lekker neerleggen, als hij bij je in slaap is gevallen. Op een gegeven moment gaat dat ook niet meer werken en springen de oogjes open nog voordat het bolletje het matrasje raakt. Dan ben je even bezig je baby weer in slaap te krijgen. Of je komt in een routine waarbij je baby eigenlijk alleen maar bij je slaap.
Daarom is het goed om te werken aan een vaste slaapplek met een mooie slaaproutine. Zonder dat dit dwingend is, want je baby moet zich wel lekker en geborgen voelen natuurlijk. Leg je baby wakker in zijn bedje als het tijd is om te slapen. Maak een leuke slaaproutine, bijvoorbeeld even knuffelen, muziekje aan, aai over het bolletje en dag zeggen. Maak deze routine niet te lang, anders ben je elk slaapje zo een half uur bezig. Word je baby weer echt wakker? Dan lekker uit bed halen. Met deze gewoonte wordt slapen een soort Pavlov-reactie: je baby weet wat de bedoeling is en dat het goed is. Het bedje is vertrouwd en als hij weer wakker wordt, ben jij er.

5. In slaap vallen: je mag best helpen
Soms is het lastig voor je baby om in slaap te vallen. Zeker als je baby al een beetje ouder is. Je mag hem best helpen. Het is echt niet nodig je baby een half uur te laten huilen en zelf tenenkrommend vol spanning op de klok kijkend te wachten totdat hij slaapt. Liefdevol en consequent zijn, dat zijn de toverwoorden. Dus niet bij elke piep meteen kijken en ook niet kort na het neerleggen toch maar je baby weer eruit halen en het slaapje overslaan. Daarmee geef je hem namelijk ook een boodschap. Maak je baby rustig en doezelig voor het slapengaan, breng hem rustig naar bed. Gaat het niet, dan troosten en weer neerleggen. Het kan zijn dat het uiteindelijk niet lukt je baby te overtuigen dat het goed toeven is in dromenland. Waarschijnlijk is hij dan net te laat in bed gegaan en over zijn vermoeidheid heen. Leg hem dan de volgende keer eerder in bed.

6. Laat je baby niet lang en diep slapen
Hoe lekker het ook lijkt, als je jonge baby (steeds) een gat in de dag slaapt, is het ook niet goed. Maak hem dan wakker. Niet alleen heeft je jonge baby toch op z’n minst elke drie uur zijn voeding nodig, als je baby heel lang en diep slaapt overdag, zal dat ten koste kunnen gaan van de nachtslaap. Ook is hele diepe slaap niet natuurlijk. Als je je baby wakker maakt, doe dit niet te abrupt. Haal gewoon het dekentje van hem af en laat hem zo langzaam uit zichzelf wakker worden. Dit geldt alleen als je baby echt lang slaapt en over zijn normale voedingstijd gaat. Het is uiteraard niet de bedoeling je baby te gaan wekken omdat het tijd is om erop uit te gaan, tenzij het niet anders kan.

7. Dag- en nachtritme
Pasgeboren baby’s hebben nog een omgekeerd dag-nachtritme. Langzaam maar zeker beweegt dat naar een ritme waarbij je baby overdag vaker wakker is en ‘s nachts meer slaapt. Ook hier kun je je baby helpen. Houd het overdag wat actiever en lichter en ‘s nachts saai en donker. Wordt je baby ‘s nachts wakker voor de voeding? Dan geef je deze natuurlijk. Maar, gebruik een klein nachtlampje en ga niet uitgebreid kletsen met je baby. Overdag kun je meer geluid maken (het zogenaamde ‘white noise’ van bijvoorbeeld het heen-en-weer lopen, de stofzuiger e.a.) en iets meer licht in het kamertje toelaten. Als je baby dan wakker wordt, ben je natuurlijk blij en vrolijk.

8. Inbakeren
Je baby inbakeren kan helpen om hem meer ‘normaal’ te laten slapen. Door de geborgenheid van een inbakerdoek slapen baby’s beter. Of beter gezegd: meer gemiddeld. Inbakeren is bedoeld voor baby’s die onrustig slapen of slecht slapen. Het is niet bedoeld voor baby’s die prima slapen en waarbij de ouders graag willen dat hij eerder doorslaapt of lekkere lange slaapjes doet. Zoals gezegd is dat niet de bedoeling en ook helemaal niet natuurlijk. Als je baby overdag echter helemaal niet meer of amper slaapt, dan is dat ook niet goed. Slaap is toch nodig! Soms maakt je baby zichzelf wakker door wapperende armpjes. Soms heeft hij moeite om in slaap te vallen of om langer dan een half uurtje te slapen. Dan kunnen inbakerdoeken helpen. Laat je goed adviseren, het is niet zo dat elk doek voor iedere baby werkt of geschikt is. Veel informatie hierover op Onrustigebaby.nl.

9. Baby’s ritme is leidend
Soms zijn baby’s onrustig omdat ze van hot naar haar worden gesleept of overal en nergens moeten slapen. Sommige baby’s kunnen hier prima tegen. Maar als jouw baby deze overkill aan prikkels niet helemaal weet te bolwerken (wat heel normaal is), houd het dan rustig. Laat, zeker de eerste drie maanden, je baby’s ritme leidend zijn: lekker thuis slapen, 1 of 2 keer per dag erop uit als je baby wakker is. Veel frisse lucht en alles in een duidelijke routine (zonder dat dit dwingend is). Het ritme van je baby kun je natuurlijk wel wat sturen, het is niet de bedoeling dat je een aan huis gekluisterde slaaf van je baby wordt. Een goede routine om aan te houden is ‘wakker worden – drinken – spelen – knuffelen – slapen’. Bij jonge baby’s duurt zo’n cyclus ongeveer 90 minuten. Met de voeding erbij, is het dus zo weer slaapjestijd. Dat geeft je wat minder ruimte om echt de deur uit te gaan. Maar dit gaat straks echt zijn vruchten afwerpen als je baby, dreumes, peuter, kleuter en kind zonder morren lekker slaapt en gaat slapen. Gebruik je gezonde verstand en je gevoel. Natuurlijk kun je ook best een keer naar de winkels gaan en je baby op de terugweg in slaap laten vallen in de kinderwagen. Zolang je baby maar niet elke keer op deze wijze in slaap wordt geholpen.

10. Tips & Tricks

  • Als je baby last heeft van opkomend zuur (reflux of spugen) of van darmkrampjes, dan kan het helpen het bedje wat schuin te zetten.
  • Ga niet op je tenen door het huis lopen. Een beetje ‘white noise’ helpt baby’s juist om in slaap te vallen.
  • Is je baby geen slaapkoning? Een draagzak of –doek kan uitkomst bieden. Gebruik het niet voor ieder slaapje, maar het helpt super om je onrustige baby weer rustig te krijgen of om je baby in ieder geval een slaapje te laten doen.
  • Maak je de eerste weken niet te druk over slaapgewoontes, wat normaal is en hoe het zou moeten. Het zijn altijd chaotische weken die helemaal in het teken van je baby staan. Geef je hieraan over en laat iedereen gewoon even lekker wennen. Het is echt niet zo dat je baby ‘ineens’ ‘altijd’ slecht gaat slapen omdat je hem de eerste weken meer bij je houd. Geen zorgen.
  • Beetje hulp nodig? Bij de consulten zie je alle mogelijkheden.