Slaap geeft verlangen
Oct 03, 2021
Let's address the elephant in the room: de nieuwbakken of oververmoeide ouders die nog puur naar hun bed verlangen om eindelijk eens......gewoon te kunnen slapen. Want door de gebroken nachten is het verlangen wederzijds gekelderd tot koude temperaturen. Zou Moeder Natuur met die nachtbrakertjes een soort van anticonceptie hebben bedacht?
Want het is onomstotelijk bewezen: een gebrek aan slaap doet testosteronspiegels flink kelderen (bij man én vrouw) en simply kills libido.
Ieder uur slaap tekort doet het verlangen met 14% dalen
(Ieder uur goede slaap erbij doet het met 14% stijgen echter)
Geen paniek als méér slaap er niet in zit, het gaat hier echt om 'beter goed dan lang' ;-)
Meer uit die slaapuren halen, dus maximeren van de slaapkwaliteit, is hier de oplossing (mocht je hier nu oor naar hebben, kijk dan op SlaapOudersSlaap)
Hoe werkt dit?
Slapen is een spel der hormonen, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. En dat is meervoud: dus je slaapt niet alleen op dat slaaphormoon melatonine. Zo spelen alle vrouwelijke hormonen een belangrijke rol bij het slapen en in slaap komen, maar ook je bloedsuikerspiegel, je stresshormonen, je schildklierhormonen en ook de bouwstenen (ook hormonen) die al deze hormonen weer nodig hebben. (Waarover binnenkort meer)
Mama of niet: die achtbaan aan hormonen maakt wekelijks verschil, betreft slaap in ieder geval en zeker ook in de mate waarin je kunt ontspannen wat ook niet bepaald onbelangrijk is om in slaap te kunnen vallen. Neem daarbij dat al die ballen in de lucht mogen blijven en een flinke dosis stress door je lijf pompt, menig moeder zich een soort van permanente waakzaamheid heeft aangeleerd (stress!) en ons voedingspatroon vaak suikerrijk en slaaparm is en je hebt een recept voor moeilijk inslapen, vaak wakker worden en daarmee (mede) weinig trek om tussen de lakens te kruipen voor meer dan slaap alleen.
En juist dat zorgt dus weer voor minder slaap en meer slaapproblemen!
Ook geeft weinig slaap bij vrouwen meer emoties en dat brengt weer minder verlangen.
De man krijgt evengoed zijn fair share, maar gezien hij veel meer testosteron aanmaakt is het vat niet zo snel leeg. Daarentegen geldt de +1 uur / 14% regel ook voor hem. En brengt ook bij mannen stress een verhoogt cortisol, wat weer het slaaphormoon onderdrukt.
Intimiteit brengt slaap en dat geldt ook vice versa
Alle onderzoeken zijn het erover eens: zowel slaap- als seksuele problemen zijn vaak gerelateerd en over het hoofd gezien. Want juist de passionele intimiteit brengt een verlaging van cortisol (yay, meer melatonine!) en meer oxytocine (knuffelhormoon), wat je betere slaap geeft. Bij vrouwen stijgt het oestrogeen, waardoor er meer diepe slaap komt, bij mannen stijgt prolactine en komt er meer slaperigheid.
Dus, de volgende keer dat je wenst dat je sneller inslaapt, minder vaak of waakzaam) wakker wordt of gewoon meer zen wilt zijn: check ook even de andere activiteiten die je in bed onderneemt ;-)