Slaapregressie – deel 2: Slaapregressie

ontwikkeling slaap 0-6 maanden slaap 6-12 maanden slaapregressie May 17, 2018

Slaapregressie, het tweede deel.

Want nu wil je vast wel weten hoe het precies zit.  
Gedurende baby’s eerste levensjaar komt hij drie slaapregressiemomenten tegen. Dat zijn dus momenten in zijn prille leventje waarop het slapen een uitdaging wordt. Je ziet dan duidelijk dat het minder goed gaat. Zelfs bij een baby die nog niet echt goed in een ritme zit, merk je verschil. Typisch een moment waarop wordt gezegd dat het ‘vast een tandje is’ of ‘een verkoudheidje’ of ‘een sprongetje’, een ‘regeldag’, bedenk het maar. Baby is gewoon goed aan het groeien. En net als dat je bij opruimen eerst rommel moet maken, zul voor goed slapen eerst slechter gaan slapen.

Welke slaapregressiemomenten zijn er?

Op vier, acht en twaalf maanden vind je de slaapregressiemomenten. En verrek, op vier, acht en twaalf maanden vind je ook groeisprongen (eigenlijk twee weken later, maar goed). Dus geen wonder dat deze slaaponthoudende zaken vaak door elkaar worden gehaald en gebruikt.

Slaapregressie op de leeftijd van vier maanden

De eerste, de beste. Meteen even een pittige! Ben je net uit de woeste newbornwateren, kom je deze tegen. Het is vooral even  slikken als je baby al lekkere slaapjes deed en deze nu ineens inlevert. Dat voelt dan toch een beetje als het paradijs proeven maar er niet mogen blijven. Precies ook op zo’n moment waarop je een beetje je weer tot jezelf komt (dat is echt wel gelinkt aan je eigen slaap, mogelijk gemaakt door je ukkepuk) en misschien ook net weer wilt gaan werken. Niet zo handig, niet zo fijn. Life is what happends while we are planning. De 4-maanden-regressie is een belangrijke op slaapgebied, want de slaappatronen worden nu volwassen en gaan meer op die van de grote mensen lijken. Op dit moment verandert er dus heel veel in je baby’s brein en slaappatronen. Het resultaat: je baby wordt weer of vaker wakker ’s nachts en doet kortere slaapjes overdag. Hazenslaapjes komen nu vaak voor. Tussen de twee slaapcycli (na 45 minuten) als je geluk hebt, maar met een beetje pech waakt je uk al halverwege omdat de overgang van de ene naar de andere slaapfase een te grote uitdaging is geworden.

Slaapregressie op de leeftijd van acht maanden

Een fase waarin je baby weer hele grote ontwikkelsprongen maakt. Kruipen, optrekken en misschien zelfs al staan of de eerste stapjes lopen: het kan want deze fase loopt vanaf acht maanden en kan er dus ook of nog zijn op negen of tien maanden. De fysieke mogelijkheden van je ukkepuk exploderen op het moment, echt alles staat op zijn kop. Dus ja, alleen al de indrukken en nieuwe mogelijkheden zijn genoeg om het slapen te verstoren, komt daar ook de rest nog bij. En dat is een boel, want niet alleen in ontwikkeling, ook in hechting gaat je baby naar een nieuwe fase.

Slaapregressie op de leeftijd van 12 maanden

Dit regressiepunt kan voelen als een aansluitend vervolg op de vorige. Want met een beetje pech zet je baby die wat later in en houdt het even aan en dan blaas je alweer het eerste kaarsje op de verjaardagstaart uit, zonder echte pauze. Het is ook meer een eind dan een begin, dat wel. En niet ieder ukje pakt deze, dus keep your fingers crossed. Deze fase is vrij mild, want het slapen kan wel goed gaan. Alleen die slaapjes, die kunnen een uitdaging worden. Hoe je zoet in een ritme slapende baby ineens verandert in een ‘ik wil maar 1 slaapje doen’ dreumes of een ‘ik heb totaal mijn ochtendslaap echt  niet nodig’ 1-jarige. Weet je niet beter, dan ga je hier misschien in mee omdat je denkt dat het tijd is voor één slaapje in plaats van twee. En dan ga je van kwaad tot erger, omdat je een oververmoeide gremlin in het ledikantje krijgt. Dus: skip dat slaapje nog niet.