Slaapregressie -deel 4: sprong of regressie?

ontwikkeling slaapregressie May 17, 2018

Groeisprong of Slaapregressie? (deel 4)

Een groeisprong heeft alles te maken met groeien. Een slaapregressiemoment heeft veel meer te doen met enorme mentale en fysieke veranderingen. 

Tijdens een groeisprong merk je goed waarom je baby vaker wakker wordt (voeden). Tijdens een slaapregressiemoment hoeft die link er niet te zijn. Je baby wordt  vaker en eerder wakker, maar je weet eigenlijk niet waarom. (Dat klopt, want de oorzaak zit in zijn koppie en niet in wat jij of hij doet).

Groeisprongen duren niet zo lang, hooguit een week. Een slaapregressiemoment kan wel tot zes weken duren.

Wat ze wel gemeen hebben met elkaar is dat een slaapregressie impact heeft op een groeisprong en vice versa. Wellicht een beetje technisch. Zoek je een vuistregel? Gebeurt het ineens en weet je niet waarom, wat doe je verkeerd? Dan heb je vaak met een slaapregressie te maken. Zie je het aankomen, zakt het gestaag af, duurt het een weekje en krijg je er een scala aan nieuwe trucjes bij? Dan heb je een groeisprong te pakken. Voor slapen betekent dit dat je bij een groeisprong beter even mee kunt gaan met je kleintje en dan weer ‘herpakt’, waar je bij een slaapregressiemoment soms echt even aan de bak mag om het wiel opnieuw uit te vinden, de nieuwe gebruiksaanwijzing van je kleintje te schrijven.