Slaapregressie: knipperlichtslapen

ontwikkeling slaap 0-6 maanden slaap 6-12 maanden slaapregressie May 17, 2018

Het eerste jaar met je baby….voelt dat niet soms als één grote slaap challenge? Alsof zo’n regeldag eerder een regelweek is en na een korte break overgaat in uitdagingen als ‘tandjes krijgen’, ‘groeisprongetje’, ‘eenkennigheid’, ‘zomer/wintertijdtoestanden’, ‘snotjes onder de leden’ en ander leed?

Waardoor je de hoop op een slaapkopje, op een dag met een ritme of een nacht met wat uren slaap als een soort fata morgana zich voor je blijft openbaren, maar je het steeds, net niet, en weer niet, en straks misschien, en toch niet kunt pakken. Wat gaat er mis? Het lijkt wel een bizar knipperlicht?

Je houd je aan een ritme, geeft fijne slaapassociaties, doet alles zoals het moet (daarover lees je op deze site en in mijn boeken weer alles), je ukje heeft geen onderliggend leed als reflux (Daarover kun je hier meer lezen). Maar het slapen…dat lijkt wel een knipperlicht. Gaat het net lekker, gaat het weer niet goed. Of je werkt eraan, maar het gaat van kwaad naar erger. Dat bedoel ik hier dus…Wat is dat nou.

Groeisprongen?

Je bent vast wel bekend met ‘groeisprongen’. Het moment waarop een baby even een huge leap voorwaarts maakt en dat is zo overweldigend dat alles even op zijn kop staat. Dan is je spruit wat moeizamer, eufemistisch uitgedrukt. Vraagt meer en vaker een voeding, is wat -ahum- geduldvragender  in de omgang en op het moment dat je de fase ‘ik heb meer behang nodig om hem achter te plakken en ik heb zelfs in mijn grote teen geen geduld meer over (of energie)’ hebt bereikt, slaat het weer om en heb je weer het liefste ukje van de hele wereld. Zo’n sprong dus.

Die sprongetjes, die vallen (deels) samen met slaapregressiemomenten. Quel surprise. Een leuk scrabblewoord voor momenten waarop het slapen slechter gaat. Geen verrassing omdat een ontwikkelsprong op cognitief, emotioneel en fysiek vlak de hele wereld op zijn op kan zetten. Aangezien slapen net zoiets is als het finetunen van een race-auto, heeft die stampende olifant in de servieskast (ofwel die groeisprong) dus uiteraard consequenties op het gebied van slapen.

Slaapregressie

Die slaapregressiemomenten zijn dus niet hetzelfde als groeisprongen. Wees blij, want je kleintje doorloopt gedurende het eerste jaar veel meer groeisprongen dan slaapregressiemomenten en dat is een fijne volgorde. Want andersom, dat wil je niet. Zeker niet als je je beseft dat die slaapregressiemomenten wel zes weken kunnen duren. Daardoor kun je nu al het gevoel hebben dat het ene moment naadloos in de andere overgaat. Een groeisprong duurt maar een week. Dan ben je toch blij met die groeisprong en de bijbehorende verdeling.

Serie…

Hoe zit dit? In deze serie ga ik het je allemaal uitleggen!