Slaapregressie of ?

slaap - dreumes slaapregressie May 17, 2018

Slaapregressie: als je de term eenmaal kent, snap je wat er aan de hand is. In veel gevallen althans. Want het is té spot on vaak. Ineens een slechte slaper en je kleintje is vier, acht of twaalf maanden oud?  Yep, slaapregressie. Ik schreef al eens eerder over, mocht je daar nu meer over willen weten. Maar nu de verrassing: het stopt niet bij 12 maanden. Op 18 maanden vind je zelfs een pittige en ook op 24 maanden is je kleintje weer aan de beurt. Dat klinkt wellicht een beetje negatief. Dat komt omdat slechter slapen nu niet echt vrolijke ouders en ukjes geeft. Maar het heeft zeker ook een positieve kant! Niet alleen is je ukkepuk voortvarend aan het groeien, hij wordt ook groter, kan weer meer. En dat betekent ook: beter slapen. Straks dan.

 

Dat er na die 12 maanden nog wat meer slaapregressies op stapel staan is niet altijd fijn om te horen. Alleen al dat eerste jaar voelt soms aan als een lange slaapregressie en een beetje pauze is soms dan wel even fijn. Maar maak van die slaapregressies nu ook weer geen grote boeman, ik zie het gebeuren namelijk. Want soms is het ‘maar’ een sprongetje. Of is je kleintje ziek, is er een tandje onderweg of speelt er gewoon even wat anders.

Hoe weet je nu of je met een slaapregressie te maken hebt? 

Een slaapregressie is kortweg gezegd een cognitieve, fysieke of emotionele ontwikkeling waardoor het normale slaappatroon wordt verstoord. Groeien en bloeien dus en daarmee: goed nieuws.

  1. Je kleintje is vier, acht, twaalf, achttien of vierentwintig maanden oud, ongeveer. 
  2. Je kleintje wordt ‘ineens’ ’s nachts vaker wakker. 
  3. Je kleintje slaapt nu veel lichter, terwijl hij eerst dieper, langer en vaster sliep. 
  4. En is niet ziek, hongerig of slachtoffer van ander babyleed.
  5. En er is geen groeispurt. Want dat is toch net weer wat anders (gelukkig maar, want die groeispongen gebeuren vaker). 

The big difference met groeisprongen?

Waar slaapregressies gaan over cognitieve en mentale groei, meer kunnen in het koppie dus, gaan groeisprongen over groter, zwaarder, breder en langer worden, het letterlijk groeien dus. Vaak komen ze wel samen kijken hoor, dus vandaar dat er vaak over ‘sprongen’ wordt gesproken om alles maar met een titel te benoemen.

Wat doe je eraan?

Niet zoveel, behalve responsief zijn, veel liefde geven en kijken of je de schade wat kunt beperken. En lukt dat niet, dan wacht je tot je in rustiger vaarwater bent belandt om weer aan het slapen te werken.