Beessies verstoren je slaap! (En niet alleen door jeuk)

Oct 06, 2020

Wordt jouw kleintje regelmatig geplaagd door luizen? 

Zijn er soms wormpjes of andere parasieten? 

Wist je dat dit beste slaapverstoorders zijn? 

Toegegeven, het is niet het meest gezellige onderwerp. Als ouder ben je vanzelf gepokt en gemazeld als je kleintje niet meer zo heel klein is en ben je na de smakelijke fase van volle luiers in de weer om kruipende beessies te bonjouren, van onderen of van boven. Luizen zijn al resistenter namelijk en je oogappel kan er eigenlijk weinig aan doen. Wormpjes plagen kinderen ook, de onzichtbare eitjes op menig deurklink van een opvang of school, als ze al niet onder de nageltjes geplakt zijn. En hoe goed je -was-je-handen-Covid19-beleid ook is, kleintjes zuigen op duimpjes, peuteren in hun neus, wrijven in hun oogjes...En dan is er nog de giardia lamblia, deze bandiet infecteert de darm, wordt vaak overgedragen door jonge huisdieren en geeft je een bak ellende in de vorm van diarree en andere darmklachten, maar ook zijn eetlust zit het slapen in de weg. 

Een kop of kont vol met jeuk, daar word je knettergek van. Inslapen? Verder slapen? Forget about it. De oplossing is simpel: luizenspul voor de lokken, mebendazol voor die wormen en antibiotica voor de parasiet. Maar...

Die beessies leven van hun gastheer. Waar de een letterlijk bloed zuigt, kaapt de ander mineralen weg. Zitten ze dus wat te lang te feesten (of te vaak), dan kun je tekorten oplopen. En als dat nu net een ijzertekort is, dan wordt het slapen door meer verstoord dan jeuk alleen. Ijzer helpt je namelijk beter te slapen en fitter te waken. Een ander 'slaapmineraal' is magnesium. Natuurlijk om de ontspannende werking, maar dit mineraal speelt ook een belangrijke rol in de aanmaak van het (in)slaaphormoon melatonine.

Dus, ook al zijn de lokken ingesmeerd met lotion of de pilletjes en drankjes ingenomen, blijf even alert op dat slapen. Dat lijfje moet namelijk wel even bijtanken. Twijfel? Ga niet zelf dokteren met allerlei supplementen maar laat je adviseren.