Wakker betekent niet altijd niet slapen: hoe dit zit

insomnia onderzoek slaap - ouders slaap - volwassen slapeloos Nov 29, 2021

Slaap is als Columbus spelen op weg naar onontgonnen gebied. Net zoals de beste man dacht in Indië te zijn, terwijl zijn bootje voor Amerika geparkeerd stond, zo gaan in slaapland bestaande theorieën ook wel eens omver. 

Een 'gegeven' is namelijk dat bij diepe slaap de 'slow brainwaves' horen, wat diepe slaap dus ook goed meetbaar maakt in slaaponderzoeken want dit zie je op een EEG. Nieuw onderzoek van het universiteitsziekenhuis in Lausanne daagt deze gedachte echter uit en laat zien dat slaap écht anders werkt als er weinig slaap is.

De onderzoekers vonden dat normale slapers inderdaad hun diepste slaap ervoeren gedurende de eerste twee uren slaap, een periode van non-remslaap. De minder goede slapers echter voelden zich in de deze periode meer wakker én dat ze lichter sliepen gedurende de droomslaap (remslaap). 

Interessant is ook dat juist de slapelozen juist sliepen op tijden waarop ze dachten wakker te zijn, waardoor het idee dat de slapelozen meer slaap krijgen dan ze denken wordt bevestigd. Ook is er een overlap gevonden tussen de 'slow-wave slaap' en de slaap met snellere golven in deze groep. Dat laat juist zien dat ze gelijktijdig én wakker zijn én slapen. Het laat maar des te meer zien hoe ingenieus slaap eigenlijk werkt.

De onderzoekers stellen dat dit vraagtekens zet bij de gedachte dat langzame golven altijd indiceren dat er diepe slaap is en het gevoel van diep slapen brengt. Ook menen ze dat oude ideeën vergeten dat slapelozen juist gevoelens van disassociatie krijgen terwijl ze slapen, wat laat zien dat er iets mis gaat in het slaapproces.