Stress om de slaapuren? op 5 uren functioneer je ook...

Jun 17, 2021

Het is warm...Dat maakt onrustige slaap. Niets zo frustrerend als eindelijk in stilte kunnen liggen en dan de slaap niet kunnen vatten. Of dit juist wel kunnen, maar niet mogen ;) Het is vrouw-eigen om je dan druk te gaan maken om die klok...wat heb ik al geslapen, hoeveel uren heb ik nog en hoe vroeg mag ik eruit? Met dan de stress die daarbij komt kijken weet je zeker dat de slaap uitblijft. Rust is uitgerust zijn is ook 'in the eye of the beholder'. 

Wat dat betreft kunnen wij dames wat leren van de heren, die hierin niet zo moeilijk doen en simpelweg kijken hoe uitgerust ze zich de volgende dag voelen, ongeacht het aantal uren nachtrust. It's all about quality...

Precies dat is wat slaaponderzoeker Merijn van de Laar (Maastricht University) verkondigt in zijn nieuwe boek: Slapen als een oermens. Volgens hem (en dat vind ik ook) moeten we ons minder druk maken over hoelang we slapen en zouden we het meer aandacht moeten hebben over hoe goed we slapen. Zoals met alles in het leven: het gaat om de kwaliteit en niet de kwantiteit. 

En laat dat je troost zijn, als je niet kunt slapen om welke reden dan ook. Je kunt met minder toe doen, maar er is wel een catch: je hebt wel vijf uren goede slaap nodig. Het liefste aaneengesloten, maar als je nog een kleintje hebt en je geeft borstvoeding, dan heeft Moeder Natuur dit allemaal voor je geregeld. Say what? Ja precies. De aanbeveling is wel 7-9 uren op een nacht, maar als je het boek leest dan zie je de historie van de slapende mens en zie je ook dat die oermens echt geen 7-9 uren deed. Dát beeld hebben we te danken aan de industriële revolutie. 

Dus voel je je loom en moe of prikkelbaar? Zet vanavond dan in het teken van slaap. Laat Netflix even voor wat het is, kijk of je kunt ontspannen, probeer dat vakantiegevoel een beetje te krijgen door lekker in de tuin te gaan zitten. Bouw die dag af opdat je slaap alle kans geeft. Lig je wakker, zie het dan gewoon als me-time. Want je weet: it's all about quantity! 

Wat je nodig hebt, hoe dit werkt in een post-partumlijf en waarom mannen anders slapen dan vrouwen: daarover leer je meer in de training Slaap Ouders Slaap