Stress tijdens zwangerschap geeft slaapproblemen na geboorte

onderzoek ontwikkeling slaap - dreumes slaap 6-12 maanden Feb 15, 2019

De zwangerschap (en bevalling) kán een oorzaak zijn voor slaapproblemen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat moeders' stressniveau tijdens de zwangerschap een negatief effect heeft op baby's slaappatronen. In deze studie werden meer dan 14.000 vrouwen onderzocht gedurende twee momenten in hun zwangerschap (18 en 32 weken) en nog eens twee keer daarna (2 en 8 maanden). De slaappatronen van de baby's werd bekeken op de leeftijd van 6, 18 en 30 maanden. 

Uitkomst: meer spanning en stress tijdens de zwangerschap correleert met slaapproblemen op de leeftijd van 18 en 30 maanden.

Andere studies gaven al aan dat stress van invloed is op baby's ontwikkeling en nu blijkt dus dat het ook specifiek de slaapontwikkeling betreft. 

Slaapproblemen bij kleintjes worden niet altijd veroorzaakt door slaaptechniek of door een fysiek ongemak. Je kunt alles goed doen en een kerngezonde baby hebben en toch kampen met slapeloosheid. Dat geeft weer stress en zo krijg je die vicieuze cirkel met bijbehorende kringen onder je ogen. Slapen is zoveel meer dan alleen het slapen zelf. Het is het resultaat van een hele dag, een hele nacht, een hele week: wat doe je wanneer en hoe? Reden waarom ik altijd holistisch naar het slapen wil kijken en werkelijk zoveel mogelijk invloeden in kaart wil brengen. De koe bij de hoorn vatten, terug naar de basis gaan. 

Die basis gaat soms wat verder dan een week geleden. Dat blijkt wel uit dat onderzoek, maar wist ik ook wel. Omdat sommige ukjes zelfs met de beste aanpak moeite kunnen hebben om de weg naar dromenland te vinden. Reden waarom ik het fluisteren jaren geleden oppakte en droomfluisteren ontwikkelde. Om ook die 'softe factoren' in kaart te brengen. En het resultaat is soms verbluffend. Zo kwam ik ook op het spoor van zwangerschapsverwerking en geboortepatronen: een imprint die je als ukje meekrijgt en jaren na geboorte nog invloed kan hebben. (Iets waar ik dit jaar overigens nog een verdiepende opleiding voor ga doen want ik vind de resultaten 'amazing'). 

Linksom of rechtsom heeft het allemaal met stress te maken en dat hoeft helemaal niet zo 'groot' te zijn als dat we vaak bij het woord denken. Spanningen, klem zitten, een moeizame bevalling, een navelstreng om de nek: om maar wat dingen te noemen. Stress betekent meer cortisol en tsja, dan heeft het slaaphormoon melatonine geen schijn van kans: het spel der hormonen. Zo'n imprint kan dan nog doorwerken, stress kan al ontstaan voordat er goed en wel iets gebeurt. Denk maar aan de kriebel in je buik als je weet dat er wat spannends gaat gebeuren. En juist dat wil ook bekijken. Anders is werken aan slaap net zoiets als dweilen met de kraan open.