Tandjes! (En wat te doen om toch wat slaap te krijgen)

slaapassociaties tandjes Mar 14, 2023

Doorkomende tandjes: ze zorgen er soms voor dat je kindje even niet lekker kan slapen. Met de nadruk op ‘even’ want dit mag geen weken duren.

Merk je dat je ukkepuk kwijlt, kauwt op alles, hangerig is of misschien zelfs wat dunnere ontlasting heeft? Houd er bij het slapen ook even rekening mee dat je kleintje je wat meer nodig heeft. Juist die geborgenheid maakt dat er wel wordt geslapen. Probeer ook niet te overdrijven, want wat je een klein tijdje zo doet kan betekenen dat je dit straks ook moet doen en /of weer wilt afleren.

Dát is namelijk vaak het echte ‘probleem’ en niet dat die tandjes maar blijven klieren.

En mocht het toch gebeuren, het is altijd mogelijk om dingen / associaties weer positief en onafhankelijk te krijgen, zonder tranen en met liefde. Het belangrijkste is dat je ukje de troost en hulp krijgt.

Hoe weet je dat je wat mag veranderen?
- als alles wéken duurt
- het slapen niet lekker gaat maar al het andere gaat weer goed
- je veel moet helpen bij het in- en verder slapen

Probeer dan in kleine stapjes dingen te veranderen: doe wat je doet maar ga net wat eerder weg bijvoorbeeld. Of werk met een beloningssysteem bij peutertjes. Ook helpt het soms om juist iemand anders je kleintje naar bed te laten brengen: soms wordt de associatie alleen aan jou gekoppeld😊

Wil je weten wanneer welke tandjes doorkomen (en dus of je kleintje daardoor minder lekker slaapt)? De illustratie hieronder geeft inzicht. Ieder kind is anders, dus soms komen tandjes ineens tegelijk en soms duurt het wat langer, ook dat is prima. Bedenk dat doorkomende tandjes misschien een weekje kunnen 'klieren', anders wil je niet op je tanden gaan bijten maar juist naar de slaapassociaties kijken.