Telefoon als slaapmiddel?

licht media mobiele telefoon slaap slaapdeskundige slaaphygiene slaapritueel slimslapen Mar 08, 2023

Een betere nachtrust juist door je telefoon te gebruiken voor het slapen gaan? Vaak wordt gezegd dat mobiele telefoons en slapen niet samengaan. Toch blijkt nu uit een Australisch onderzoek voor sommige mensen het tegenovergestelde. Dat lijkt misschien raar als je bedenkt dat de telefoon blauw licht afgeeft, wat wordt afgeraden om goed te kunnen slapen, of toch niet? Voor RTL Nieuws dook ik in het onderzoek om wat licht te kunnen schijnen.

 

Twee kanten van slaap

Slapen doe je enerzijds dankzij je slaapsysteem: een hele verzameling van ritmes, waarvan het 24-uursritme het bekendste is, anderzijds omdat slapen een gewoonte is. Dat maakt dat je soms heel moe kunt zijn en graag wilt slapen, maar dit niet wil. Bijvoorbeeld omdat je hoofd te vol zit of omdat je van een gewoonte afwijkt.

Nu zou dat blauwe licht je 24-uursritme verstoren, waardoor de aanmaak van je slaaphormoon melatonine wordt gehinderd. Recentere onderzoeken geven echter aan dat het effect van de televisie of telefoon op je melatonineaanmaak verwaarloosbaar is (Heo, 2017). Wat is het dan wel? Waarschijnlijk wát je doet of kijkt  Lund et al., 2021). Om lekker te slapen wil je namelijk eerst tot rust komen, als die telefoon of serie je juist alert maken gaat dat niet lukken. 

Dan de gewoonte, want dit is minstens zo belangrijk om lekker te kunnen slapen. Het kijken naar iets kan je afleiding brengen, waardoor dat koppie even uit staat en je niet stoort bij het inslapen. Dat is dan weer de kracht van een schermpje. Dan wil je wel de meldingen uitzetten en als het even kan iets rustigs bekijken of beluisteren en niet direct in de stresstoestand van FOMO terechtkomen, want dan heeft dit een averechts effect op je slaap. 

Het advies?

  • Vermijd actieve schermen (kijk iets passiefs)
  • Dim het omgevingslicht, blauw of wit, zodat je voorzichtig omgaat met je melatonine aanmaak en een betere slaapkwaliteit krijgt
  • Ga in de ochtenduren ergens even naar buiten. Juist dan zet het fellere licht je 24-uursklok weer op de rit en dat zorgt weer voor een betere nacht
  • Maak een lekker slaapritueel en begin hier 1-2 uren voor het slapen gaan mee. Hier mag je dus best een scherm in opnemen, zolang je geen horrorfilms kijkt of actief gaat twitteren. 

Meer lezen? 

 

 

Slaap lekker!