Thuis geboren baby's hebben betere darmflora

allergie baby reflux onderzoek reflux voeding Dec 11, 2018

Baby's die thuis worden geboren, hebben een betere kwaliteit darmflora. Dat is belangrijk om minder last te hebben van baby kwaaltjes en andere onrust, maar het is ook positief voor de ontwikkeling van het immuunsysteem en metabolisme. Dat blijkt uit een studie in Scientific Reports waarover voedingsgeneeskunde.nl bericht.

In deze studie volgden de onderzoekers 35 zuigelingen en hun moeders tot een maand na de geboorte. Veertien zuigelingen werden thuis geboren, waarvan vier in water en 21 in het ziekenhuis. Gedurende de studie werden op acht momenten monsters van de feces van moeder en baby verzameld als ook vaginale swabs van de moeder. Alle baby’s werden vaginaal geboren zonder interventies en kregen uitsluitend borstvoeding.

Voorsprong

De ziekenhuisbaby's startten eigenlijk met een voorsprong: Op het moment van bevallen was de diversiteit van de vaginale microbiota bij de moeders die in het ziekenhuis bevielen hoger dan bij moeders die thuis bevielen. Toch hadden baby’s die in het ziekenhuis werden geboren in vergelijking met de baby’s die thuis waren geboren minder bacteriën van de gunstige geslachten Lactobacillus, Bacterroides, Bifidobacetrium, Streptococcus en Lactobacillus. Zij hadden juist wel meer van de minder gunstige Clostridium- en Enterobacteriaceae-geslachten in hun feces. Na een maand kon tevens bij de ‘ziekenhuisgroep’ een hogere ontstekingsbevorderende genexpressie worden aangetoond in een model van cellen in de dikke darm.

Waarom dit belangrijk is

 

Tijdens de bevalling komt een baby voor het eerst met bacteriën in aanraking: door contact met het geboortekanaal en uitgebreid contact met de moeder en de omgeving na de geboorte. De bacteriën waarmee het kind in de eerste periode in aanraking komt, bepalen grotendeels de samenstelling van de microbiota. 

Dat bepaalt weer de weerstand van een baby, maar ook -zo bleek uit andere onderzoeken - de mate van onrust bij een ukje. Ik schreef daar eerder dit blog over. Dat thuisbevallen weer langzaam aan in zwang komt, is dus een goed teken. (Maar natuurlijk zijn voor- en nadelen ;-)

Meer over het onderzoek:

Nature.com