Uitslapen voor je gezondheid....(en wat te doen als dat niet kan)

slaap - ouders Jun 07, 2018
Heb je te weinig slaap?
(Ik gok zo dat velen nu jaaaa zeggen). Don't worry...Maak in het weekeinde -als dat lukt- even goede afspraken over wie dienst heeft & kijk of je kunt uitslapen. Niet uit pure luxe, wel door pure noodzaak!
 
Meer risico op diverse gezondheidsproblemen
Als je regelmatig te kort slaapt, en welke ouder doet dat niet, loop je meer risico op diverse gezondheidsproblemen en zelfs vroegtijdig overlijden. Dit kun je heel simpel tegengaan door af en toe uit te slapen. Vind ik niet alleen, het blijkt ook uit een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in the Journal of Sleep Research. Hieruit bleek onder meer dat als mensen af en toe acht uur of langer sliepen, het risico als sneeuw voor de zon verdween.
 
Uitslapen: doen. Maar focus vooral op 7,5 uren nachtrust
Overdrijf echter ook weer niet: als je nu vaak langer dan acht uur slaapt, maakt dat je niet gezonder. Ook dan komt dat risico weer opdoemen. De onderzoekers raden je daarom vooral 7 uren slaap aan, ik adviseer je 7,5. Want dan maak je je laatste slaapcyclus netjes af en heb je veel meer herstel en slaapkwaliteit. Komt je ochtendhumeur ook ten goede.
 
En als dat  niet kan?
Even uitslapen een dingetje? Zorg dan voor heel veel licht, lekker in de zon (in de ochtend) en beweging (wandel je uk in slaap). Want daardoor slaap je efficiënter en heb je ook minder uren nodig ;-)