Uitstelgedrag rondom bedtijd

media slapen - kind uitstelgedrag Nov 30, 2020
 

Als kinderen veel uitstelgedrag vertonen rondom bedtijd, blijken ze volgens Amerikaans onderzoek succesvoller te worden. Omdat ze met dit gedrag feitelijk leren te manipuleren. EditieNL vroeg mij wat ik hiervan vond. 

 

Als je kunt manipuleren, knoppen kunt indrukken, dan kun je wellicht gedaan krijgen wat je wenst. Ik vraag mij af of een Europees onderzoek dit ook als 'succesvol' zou bestempelen. De gedachte dat succes het 'afdwingen van iets is', is vrij Amerikaans. Zo ook om je succes af te meten naar inkomen of carrière. Persoonlijk zie ik dit heel anders: een blij, gezond kind kan zich veel beter ontpoppen tot een blije en gezonde volwassene en juist door complexere taken te kunnen uitvoeren, meer bij je zelf te blijven en gewoon een fijn mens te zijn krijg je veel betere leiderschapskwaliteiten dan als je een dictator met overgewicht en slaaptekort bent die zijn zin doordrukt. Of niet? Dat brengt mij bij het tweede punt, wat hier ook mee samenhangt, door goed te slapen kun je beter relativeren, groeien en bloeien en ben je gezonder en minder prikkelbaar. Zoals we allemaal wel weten is succes een kwestie van kennis en kunde. Zou het onderzoek hout snijden, dan zit het met de skills wel goed maar ontbreekt het dit kind aan kennis (door te slapen sla je belangrijke informatie op) en kunde (complexe taken kun je alleen verrichten op gedegen slaap). 

Just my two cents! Slaap is alles behalve een waste of time. En zijn er bedtijdbattles, dan is dit juist een teken dat timing van de slaap of alles rondom slaap niet lekker gaat. Daar wil je wat mee doen. Vergeet ook niet dat deze battles alles behalve gezellig zijn. Menig ouder is er op een gegeven moment wel 'klaar' mee, heeft zijn of haar eigen rust in de avond ook nodig. Een kind gaat uiteindelijk oververmoeid slapen en zal in de klas ook niet bepaald een zonnetje zijn. Dat dus. 

Heb je te maken met uitstelgedrag? Let dan goed op de bedtijd, eerder is beter. Er zijn hele fijne technieken, zoals de Bedtijdpas, waarmee je op responsieve wijze het fijner inslapen kunt leren. Zonder strijd. Want pas dan maken we mooie mensen, wat toch veel belangrijker is dan 'succesvolle' mensen!