Vaste bedtijd geeft lieve kinderen

bedtijd onderzoek May 16, 2018

Heb je een vaste bedtijdroutine, gaan je kleintjes iedere dag op dezelfde tijd naar bed? Dan heb je zoete kinderen. Uit nieuw onderzoek van de University College London blijkt namelijk dat kinderen die op onregelmatige tijden slapen vaker last hebben van gedragsproblemen, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Voor dit onderzoek zijn 10.000 kinderen onder de loep genomen op de leeftijd van 3, 5 en 7 jaar. Kinderen die lange tijd niet een vaste bedtijd hadden, hadden vaker gedragsproblemen. Die problemen werden groter naarmate ze langer onregelmatig naar bed gingen. Zodra de kinderen die voorheen onregelmatig naar bed gingen op regelmatige tijden gingen slapen, verbeterde hun gedrag.

Hoe komt dit?Zoals ik in Dreumes in Dromenland al uit de doeken deed, is het heel belangrijk om een vaste bedtijd te hebben. Niet alleen omdat je kleintje dan genoeg slaap krijgt, maar vooral om alle slaapradartjes goed in te stellen en ervoor te zorgen dat je kleintje ook goed kan slapen. Het wordt dan een ‘pavlov-reactie’, met een goede routine krijg je dan ook geen ‘bedtijdbattles’. Met een vaste bedtijd maak je optimaal gebruik van de ‘window of opportunity’: het ideale moment om te gaan slapen. Dat moment wordt door het lichaam bepaald, is een hormonaal spel waarbij je fysiek pas in slaap kunt vallen als alles klopt. Je speelt in op de biologische klok. Dat is voor iedereen fijner: je kleintje gaat slapen associeren met iets dat prettig is en de ouders hebben ‘geen gedoe’ bij het slapen gaan, wat aan het einde van een vaak vermoeiende dag wel zo prettig is. De grootste plus vind je echter gedurende de nacht en de dag erop: kleintjes die goed gaan slapen en een goed slaapritme en -gedrag hebben, slapen eerder door en roepen minder snel hun ouders als ze ’s nachts wakker worden: ze lossen het zelf op als ze wakker worden en pakken gewoon de volgende slaapcyclus (tenzij er natuurlijk wat aan de hand is, zoals monsters onder het bed). Doordat ze goed slapen, zijn ze goed uitgerust en krijg je dus geen dreinend, stuiterend en huilerig kind de volgende dag.Slecht slapen doet van alles met je, zeker op langere termijn. Gedragsproblemen, zoals agressiviteit, en leerproblemen zijn de bekendste voorbeelden. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersentjes: processen worden verstoort als het slapen niet goed gaat. Vergelijk het maar met een apparaat: als je  het niet regelmatig onderhoudt, gaat het niet goed. Slaap is onderhoud voor je lichaam en bij kleintjes nog heel veel meer!

 

Wat is wijsheid?

Een goede bedtijdroutine, dat helpt je kleintje met de overgang van wakker naar slapen. Leer hem zelf in slaap te vallen, met de juiste slaapassociaties. Alleen dan kan je kleintje ook zelf weer verder slapen als hij ’s nachts wakker wordt tussen twee slaapcylci in. Zorg voor een vaste bedtijd, zodat het lichaam zich instelt en je kleintje ook makkelijker in slaap valt. Paniek als het eens wat later is? Hoeft niet. Vergeet niet: het gaat hier om uitkomsten waarbij kinderen langere tijd wisselvallig naar bed gingen. Is het een keer een avondje later, zorg dan wel dat je daarna weer de vaste bedtijd aanhoudt. Hetzelfde geldt voor vakanties, dan schuift alles wat op. Dat is geen probleem: je kleintje laat zien als hij te weinig slaapt (want uitslapen doen ze niet allemaal) en dan pak je de oude bedtijd weer terug.

Meer weten?

    • De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Pediatrics.