Waarom een gebroken nacht voor jou vermoeiender is dan voor je baby

doorslapen mama slaap - ouders slaap 0-6 maanden slaap 6-12 maanden Sep 24, 2018
Als je kleintje slecht slaapt, doe jij dat ook. Maar waar je kleintje wél herstelt op een slaapje van een klein uurtje (of het ieder uur wakker worden), krijg je zelf nèt niet wat je nodig hebt. Het gevolg: je bent moe, langzaam, hebt watten in je hoofd, je huid wordt slechter, wondjes genezen minder snel, je haar wordt droger, je nagels brokkelen en je kunt uiteraard lastig opstaan.
 
Dat komt omdat jouw slaapcyclus twee keer zo lang is als die van je ukje.
 
Je kleintje komt dus eerder in de herstellende diepe slaap terecht dan jij. En als hij dan na een van zijn rondjes wakker wordt, heb jij net de intro tot slaap afgerond en krijg je nu net niet waar het allemaal om gaat. Hieronder zie je de slaapcyclus van een volwassene. Deze duurt 1,5 uur. Je ziet dan dat precies op de helft (de lengte van je baby's slaapcyclus) het feitelijk in slaap komen en je lichaam klaar maken voor het echte werk wordt afgerond en dan de overgang plaatsvindt naar de herstellende slaap, waar de reparaties worden gedaan zowel in je energielevel als op het fysieke vlak. Word je nu steeds hier wakker gemaakt, dan begin je steeds je rondje opnieuw, zonder dat er echt wat gebeurt. Beetje dweilen met de kranen open dus.
 
Borstvoeding? Dan werkt het net anders
 
Met de noot dat borstvoedende moeders anders slapen, slim geregeld door Moeder Natuur. Want alleen dan slaap je sneller in en ga je door waar je gebleven was. Toch herstel je dan nog steeds minder dan het geval zou zijn geweest als je zonder onderbreking verder had kunnen slapen. Een of twee keer wakker worden in de nacht na een blok slaap, dat is prima. Maar een paar keer per nacht of zelfs ieder uur wakker worden is andere koek. 
 
Heb je een kleintje die je zo uit de slaap houdt?
 
Dan wil je niets liever dan het slapen in de nacht verbeteren, anders val je om. Dat is logisch. Maar houd je niet teveel vast aan dit einddoel: als je nu niet voor jezelf zorgt, wordt die eindstreep alleen maar lastiger om te halen. Zorg er dus voor dat je in de tussentijd af en toe zelf je slaaprondjes kunt afmaken. Duik wat eerder je bed in, als je baby bijvoorbeeld wel goed slaapt in de avond. En wissel echt af met je partner als dat kan: spreek af wie welk deel van de nacht doet. Kijk of je overdag iets kunt  bijslapen, als baby slaapt. 30 minuten is dan al genoeg en dit  maakt dat je genoeg slaapdrang overhoudt om wel weer 's avonds goed te kunnen slapen. Zorg voor herstel, dat maakt het werken aan slaap ook beter te doen ;-) 
 
 
Wil je de nacht  beter maken?
Kijk dan ook eens bij de online course Doorslapen.
Maar natuurlijk help ik je graag verder via een slaapconsult